Finipedia

Vergoeding bril

De zorgverzekering vergoed de meest noodzakelijk zorg. De aanschaf van een bril of lenzen vallen hier niet onder. Met een aanvullende zorgverzekering kun je je verzekeren tegen de kosten van de aanschaf van een bril of lenzen. De vergoeding die je krijgt bij aanschaf, verschilt per verzekeraar. Zelf sparen voor een bril is in sommige gevallen voordeliger dan het afsluiten van een aanvullende verzekering, omdat de vergoeding voor bril of lenzen laag kan zijn.

Geen vergoeding bril in basisverzekering

Het basispakket zorgverzekering biedt geen dekking voor een bril of lenzen. Alleen als er een medische noodzaak is, kun je een vergoeding voor je bril uit de basisverzekering verwachten. Het gaat dan alleen om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen. Voor een 'gewone' bril of contactlenzen krijg je geen vergoeding uit het basispakket.

Vergoeding bril of lenzen via aanvullende verzekering

Om de kosten van een bril of lenzen toch vergoed te krijgen, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Wat je precies vergoed krijgt, verschilt sterk per verzekeraar. De één biedt een vergoeding van € 100 per drie jaar, terwijl je bij de andere tot wel € 300 per jaar vergoed krijgt.

Om een hoge vergoeding te krijgen voor bril of lenzen, heb je logischerwijs een duurder aanvullend pakket nodig.

Dekking aanvullende verzekering voor bril of lenzen

Wanneer je een complete bril aanschaft, kun je het montuur en de glazen van de bril declareren. Los valt het montuur niet onder de dekking van de aanvullende verzekering. Lenzen worden ook vergoed vanuit de aanvullende dekking. Lenzenvloeistof niet. Eventuele aanmeet- of controlekosten vallen buiten de dekking.

Kosten aanvullende verzekering vergoeding bril

Een aanvullende zorgverzekering die een vergoeding biedt voor een bril of lenzen, vergoedt vaak ook allerlei andere soorten zorg. Bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie. Een aanvullende verzekering die ook een vergoeding voor brillen en lenzen biedt, kost gemiddeld € 42, wat neer komt op circa € 500 per jaar.

Verwacht je de andere zorg in het aanvullende pakket niet nodig te hebben, dan is het niet verstandig om puur voor een bril of lenzen de verzekering af te sluiten. In zo’n geval weegt de premie van de aanvullende verzekering namelijk niet op tegen de vergoeding die je krijgt.

De maximale vergoeding voor de bril of lenzen ligt vaak lager dan wat je betaalt voor de aanvullende verzekering. Zelf sparen voor je bril of lenzen is dus goedkoper als je verder geen andere aanvullende zorg gebruikt.

Wisselen van zorgverzekeraar = opnieuw een vergoeding

De meeste aanvullende verzekeringen met dekking voor bril of lenzen, bieden eens per drie jaar een vergoeding. Maar wat als je gaat overstappen van zorgverzekering?

Stel, je heb een verzekering die maximaal € 150 aan vergoeding voor bril of lenzen per drie jaar uitkeert. In jaar 1 schaf je een nieuwe bril aan van dit bedrag. Je maakt daarmee de vergoeding in één keer op. Stap je aan het einde van het jaar over naar een andere verzekeraar, met een aanvullende verzekering die € 100 per jaar vergoedt, dan kun je opnieuw gebruik maken van de volledige vergoeding.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie