Finipedia

Tandartsverzekering

Wie een zorgverzekering afsluit, sluit in eerste instantie alleen de basisverzekering af. Dit basispakket is uit te breiden met allerlei aanvullende verzekeringen. Met zo’n aanvullende zorgverzekering verzeker je je tegen zorg die niet in het basispakket zit. De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Het is echter maar de vraag of dit altijd nodig is. De tandartsverzekering is een dure aanvullende zorgverzekering.

Tandheelkundige zorg uitgezonderd van basispakket

Voor volwassenen valt tandheelkundige zorg in verreweg de meeste gevallen niet onder het basispakket zorgverzekering. Om een vergoeding te krijgen voor controle en behandelingen bij de tandarts, sluit je de aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg af.

Er zijn overigens wel uitzonderingen. Tandheelkundige zorg die wél onder de basisverzekering valt is chirurgische tandheelkundige zorg en zorg omtrent het kunstgebit. Verder krijgen volwassenen die in hoge mate afhankelijk zijn van tandheelkundige zorg, omdat ze bijvoorbeeld een ernstige afwijking hebben, een vergoeding uit het basispakket.

Tandarts in het basispakket voor kinderen

De zorgverzekering tot 18 jaar & vanaf 18 jaar verschillen van elkaar op het gebied van  tandheelkundige zorg. Voor kinderen worden de meeste behandelingen wel gedekt vanuit de basisverzekering. Onder andere de periodieke controle, fluoridebehandelingen, het vullen van gaatjes en het verwijderen van tandsteen wordt voor kinderen vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar valt niet binnen het basispakket. Hiervoor kunnen ouders met kinderen die een beugel nodig (gaan) hebben zich aanvullend verzekeren.

Is de tandartsverzekering wel nodig?

Veel mensen sluiten een aanvullende tandartsverzekering af, maar hebben die eigenlijk niet nodig. Wanneer je twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, betaal je met een aanvullende tandartsverzekering vaak meer premie dan dat je kosten maakt.

Natuurlijk is dit wel afhankelijk van eventuele behandelingen die na de controle nodig blijken te zijn. Moet je een wortelkanaalbehandeling ondergaan, dan lopen de kosten op. Tip: op tandarts.nl kun je de tarieven per behandeling zien. Een controle kost bijvoorbeeld €20 en het vullen van een simpel gaatje kost €23.

Premie tandartsverzekering en maximale vergoeding

De premie voor de tandartsverzekering varieert sterk tussen verzekeraars. Afhankelijk van de hoogte van de maximale vergoeding, stijgt de premie. Kom je qua behandelingen bij de tandarts boven het maximale bedrag uit, dan moet je alsnog zelf bijbetalen. Controleer daarom altijd goed het maximale bedrag dat vergoed wordt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie