Aanvullende zorgverzekering
Een aanvullende zorgverzekering sluit je bovenop de basisverzekering af. Met de aanvullende zorgverzekering verzeker je je voor zorgkosten die niet onder de basiszorgverzekering vallen. Voor elke soort zorg die niet onder het basispakket zorgverzekering valt, bestaat een aanvullende zorgverzekering. Voorbeelden van een aanvullende zorgverzekering zijn: de tandartsverzekering en aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie.
Basisverzekering uitbreiden met aanvullende zorgverzekering
De basisverzekering die door de verschillende verzekeraars aangeboden wordt is overal gelijk. Enkel de premie en de keuzevrijheid verschilt per aanbieder. De inhoud van de basiszorgverzekering wordt jaarlijks door de overheid bepaald en maakt onderdeel uit van de zorgverzekeringswet. Voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
De aanvullende zorgverzekering valt niet onder de zorgverzekeringswet. Verzekeraars bepalen zelf de inhoud van de aanvullende zorgverzekering. In tegenstelling tot de basis zorgverzekering, mogen verzekeraars mensen weigeren die een aanvullende zorgverzekering willen afsluiten. Met name voor chronische zieken is het soms lastig om een aanvullend pakket af te sluiten.
Aanvullende zorgverzekering in pakketten
Er bestaan veel verschillende soorten aanvullende zorgverzekeringen. Sommige verzekeraars bieden complete pakketten en bij anderen kun je kiezen voor allerlei losse modules. De meest voorkomende aanvullende pakketten zijn:
- Medische hulp in het buitenland
- Fysiotherapie
- Tandartsverzekering en zorgverzekering orthodontie
- Alternatieve geneeswijzen
- Psychologische zorg
- Niet door de huisarts voorgeschreven geneesmiddelen
- Anticonceptie
- Zwangerschap en bevalling
- Vergoeding bril en contactlenzen
Maximale vergoeding bij aanvullende zorgverzekering
De aanvullende zorgverzekering dekt niet altijd alle zorg die je nodig hebt. Vaak vergoedt een aanvullende verzekering tot een maximaal aantal behandelingen of een maximaal bedrag per jaar. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering fysiotherapie die maar 12 behandelingen per jaar vergoedt? Dan moet je de rest alsnog zelf betalen. Controleer de voorwaarden op dit punt goed.
Aanvullende verzekering opzeggen
Net zoals de basisverzekering, loopt de aanvullende verzekering een jaar; van 1 januari tot en met 31 december. Wanneer je aan het einde van het jaar de zorgverzekering opzegt en wisselt van verzekeraar, stopt je aanvullende zorgverzekering vaak ook automatisch.
Het is goed om elk jaar opnieuw te bekijken of je nog een aanvullende zorgverzekering nodig hebt en welke aanvullende zorgverzekering het beste bij je past.
Premie aanvullende zorgverzekering
De premies van een aanvullende zorgverzekering lopen sterk uiteen. Afhankelijk van de verzekeraar, het soort zorg en de maximale vergoeding verschillen de premies enorm. Het is dan ook belangrijk verschillende aanvullende verzekeringen en de voorwaarden hiervan te vergelijken.
Gezond? Geen aanvullende zorgverzekering nodig
Ben je gezond, dan is het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering niet perse nodig. Alle noodzakelijke zorg, zoals spoedeisende hulp, medicijnen en huisartsbezoeken, wordt vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Het is daarom belangrijk om voor het afsluiten uit te rekenen of de premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering opweegt tegen de zorgkosten die je ermee vergoed krijgt.