Finipedia

Wettelijke aansprakelijkheid

Wettelijke aansprakelijkheid (WA) is een term die aanduidt dat andermans schade volgens de wet jouw schuld is. Een voorbeeld van een situatie waarin jij volgens de wet aansprakelijk gesteld kunt worden is als  je kind van zijn fiets valt en een geparkeerde auto raakt. Of, als je een glas rode wijn omstoot op de bank van een vriend. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je voor de schadebedragen bij wettelijke aansprakelijkheid.

WA-verzekering verplicht bij motorvoertuigen

Voor wettelijke aansprakelijkheid kun je je verzekeren. Koop je een auto of ander motorrijtuig? Dan is dat zelfs verplicht. Deze verplichte WA-verzekeringdekt dan de schade die jij met je voertuig aanricht bij anderen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor ander soort schades die jij veroorzaakt, bestaat er de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Veel mensen denken dat de aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, net zoals de WA-verzekering. Dat is echter niet zo. Wel is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is een goedkope verzekering en in het geval van schade kan deze verzekering je een hoop kosten besparen.

Verzekeringspakket

Veel verzekeraars bieden verzekeringspakketten aan. Meestal is de aansprakelijkheidsverzekering daar een onderdeel van. Zo’n pakket heeft voordelen en nadelen. Een voorbeeld van een verzekeringspakket is het pakket met de inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Je aansprakelijkheidsverzekering vergelijken, kan belangrijk zijn. Al is de basis bij elke verzekeraar zo goed als hetzelfde, toch zijn er nog veel verschillen in extra dekkingen. Wie op zoek gaat naar de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering doet er verstandig aan niet alleen op de prijs te letten, maar ook de dekking en de maximale vergoeding van de verzekering te bekijken. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie