Finipedia

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Wel is het verstandig om de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade waarvoor jij Wettelijke Aansprakelijkheid hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade bij je buren die ontstaat door een lekkage in jouw huis of schade die jouw kind bij een ander veroorzaakt. De aansprakelijkheidsverzekering is een vrij goedkope verzekering. Reken op ongeveer €4 per maand. Daarvoor krijg je een dekking van circa 1 miljoen euro terug. 

Aansprakelijkheidsverzekering wel verplicht voor motorvoertuigen

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is niet wettelijk verplicht. Dit ligt anders bij de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen (WAM verzekering): bij een auto, motor en bijvoorbeeld boot is een WA verzekering verplicht.

Niet verplicht, wel verstandig

Hoewel de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet verplicht is, is het wel verstandig om er een af te sluiten.

Schade die jij veroorzaakt aan anderen is, gelukkig, meestal maar klein. Je morst op iemands bank of laat iets kapot vallen. De schade bij dit soort ongelukjes is meestal beperkt tot enkele honderden euro’s.

Dat bedrag ligt een stuk hoger als het om letselschade gaat. Bijvoorbeeld als er een ongeluk gebeurt omdat jouw hond er plotseling vandoor ging. Of als er een dakpan van je huis waait. Raakt er iemand gewond, dan kan de schade oplopen tot in de honderdduizenden euro’s, of zelf meer, als er sprake is van blijvende invaliditeit.

Omdat de inhoud van de dekking en het maximaal verzekerde bedrag verschilt per aanbieder, is de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken altijd verstandig.

Verplichtingen verzekerde aansprakelijkheidsverzekering

Als je besluit om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zijn er een aantal verplichtingen. Volg je die niet op, dan vervalt de dekking of wordt de aansprakelijkheidsverzekering in haar geheel stopgezet. 

  • De verzekeraar verwacht dat jij de schade zo veel mogelijk beperkt houdt. Ligt het in jouw macht om bepaalde schades in te perken? Dan verplicht de verzekeraar je dit te doen. Kosten die je maakt om schade te beperken, worden vergoed.
  • Je bent verplicht om op tijd de premie te betalen. Doe je dat niet, dan kan de verzekeraar het weigeren om geleden schade te vergoeden.
  • Je geeft volledige en kloppende informatie aan je verzekeraar over je situatie. Dat is de enige manier waarop de verzekeraar de premie die je moet betalen juist kan uitrekenen.
  • Veranderen er dingen, zoals een adres of de samenstelling van je gezin? Dan ben je verplicht om die gelijk door te geven aan de verzekeraar.

Verplichtingen verzekeraar aansprakelijkheidsverzekering

Omdat jij de verzekeraar betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering, heeft hij natuurlijk ook verplichtingen naar jou toe. 

  • De verzekeraar is verplicht om de gemelde schade juist te beoordelen en goed en snel af te handelen.
  • De verzekeraar is verplicht zich bij letselschade te houden aan de Gedragscode Behandeling Letselschade. Dat komt omdat letselschade vaak gevoelig ligt en snel afgehandeld moet worden.
  • Net zoals jij, is de verzekeraar het verplicht om zijn veranderingen bij jou te melden. Denk hierbij aan een wijziging van de premie. Ook moet hij het van tevoren aangeven als de aansprakelijkheidsverzekering verlengd gaat worden.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie