Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken
De basis van elke aansprakelijkheidsverzekering is ongeveer hetzelfde. Dat komt, omdat het bij de aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) gaat om Wettelijke Aansprakelijkheid. De kern van elke aansprakelijkheidsverzekering is dus gebaseerd op de wet. Toch zijn er verschillen en is het belangrijk om je aansprakelijkheidsverzekering goed te vergelijken met andere verzekeraars. Zo vind je de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering die aansluit op jouw situatie.
Uitzonderingen op dekking aansprakelijkheidsverzekering
Ben je volgens de wet aansprakelijk voor schade die ontstaan is? Dan kun jij financieel aansprakelijk gesteld worden. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan kun je deze kosten verhalen op je verzekering.
Sommige zaken zijn niet meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Uitgezonderd van dekking is bijvoorbeeld schade die jij met opzet hebt veroorzaakt of schade die ontstond bij het overtreden van de wet.
Let bij het vergelijken van de aansprakelijkheidsverzekering op clausules
Wie aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijkt moet hierbij met name op de verschillende clausules letten. Sommige clausules zijn niet bij alle verzekeraars standaard opgenomen in de aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kan het maximaal verzekerde bedrag per verzekeraar verschillen.
- Sport- en spelclausule
Breng je tijdens een sportwedstrijd schade toe aan iemand uit het publiek, bijvoorbeeld door een bal verkeerd te raken, dan ben je volgens de wet niet aansprakelijk. Daarvoor moet iets onrechtmatigs zijn gebeurd en je kunt jou als sporter moeilijk aanrekenen dat je een bal met grote snelheid speelt.
Gevoelsmatig wil je deze schade misschien wel vergoeden. Met de sport- en spelclausule is schade gedekt die je veroorzaakt bij een toeschouwer van een sportwedstrijd, terwijl je zelf in het veld staat. De dekking geldt overigens niet voor schade aan medespelers.
Lees ook: 7 misverstanden over de autoverzekering
- Vriendendienst
Soms ben je volgens de wet niet aansprakelijk, maar voel je je wel aansprakelijk. Bijvoorbeeld in het geval van het uitvoeren van een vriendendienst. Je klust op het risico van de benadeelde en je bent wettelijk niet aansprakelijk als je iets kapot maakt.
Toch voelt het vaak niet goed om de vergoeding van de schade aan de kennis zelf over te laten. Alle verzekeraars hebben om die reden inmiddels een vriendendienstclausule in de dekking opgenomen.
- Geleende spullen
Leen je iets van een buurman of vriend, en maak je het per ongeluk kapot, dan wil je de ander graag schadeloos stellen. Echter, geleende spullen zijn bij de meeste aansprakelijkheidsverzekering niet meeverzekerd. Met de opzichtclausule zijn geleende spullen wél meeverzekerd. Niet alle verzekeraars hebben de opzichtclausule in de dekking opgenomen.
Wel zijn er nog steeds een aantal uitzonderingen. Schade die ontstaat aan spullen die je hebt via huur, lease, of abonnementen (denk aan bibliotheekboeken) is uitgesloten van dekking.
- Oppasclausule
Veroorzaakt je kind schade bij een ander thuis, dan zijn jij en je kind wettelijk gezien niet aansprakelijkheid. Door het in hun huis nemen van jouw kind, neemt iemand het risico dat er tijdens het bezoek iets sneuvelt. Heeft jouw aansprakelijkheidsverzekering een oppasclausule, dan is schade die je kind bij een ander in huis veroorzaakt wél verzekerd. Deze oppasclausule zit bij veel verzekeraars in de dekking, maar niet bij allemaal. Heb je kinderen die regelmatig bij anderen over de vloer komen? Kies dan een aansprakelijkheidsverzekering met oppasclausule.
Let op: bedenk bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen welke van deze clausules je echt nodig hebt. Ze maken de premie logischerwijs hoger. De goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering heb je als je voor weinig of geen extra’s kiest.