Finipedia

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid is een begrip dat aangeeft dat een bepaalde schade op jou verhaald kan worden. Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is een term die aanduidt dat het volgens de wet jouw ‘schuld’ is dat er schade wordt geleden. Wordt je aansprakelijk gesteld voor een schade die jij of bijvoorbeeld je kind, veroorzaakt hebt bij een ander, dan ben je verplicht deze te vergoeden. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schades waar jij schuld aan hebt.

Aansprakelijkheid van jonge kinderen

In veel gevallen ben jij aansprakelijk voor de schade die je kind aanricht. Is je kind nog geen veertien jaar, dan ben je als ouder altijd volledig aansprakelijk. Kinderen van 14 en 15 zijn enkel zelf aansprakelijk als de ouders aantoonbaar onschuldig zijn aan de schade. 

Aansprakelijkheid van oudere kinderen

Is een kind ouder dan vijftien, dan zijn de regels anders. Richt een kind van 16 of 17 schade aan bij een ander? Dan is hij in principe zelf aansprakelijk. Behalve als er bewijs is dat zijn of haar ouders nalatig waren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je kind al bekend is als schadeveroorzaker.

Meerderjarig

Kinderen die ouder zijn dan 18 zijn meerderjarig en altijd zelf aansprakelijk. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking, dan vallen ongehuwde meerderjarige kinderen vaak nog wel onder die dekking, mits zij thuis wonen.

Aansprakelijkheid gedrag huisdier

Jij bent aansprakelijk als je huisdier ergens schade aanricht. Bijvoorbeeld als je konijn aan de bekabeling van je buurman knaagt. Of als je hond plots de weg op schiet en een ongeluk veroorzaakt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan anderen. Ook dekt de aansprakelijkheidsverzekering vaak de schade die jouw huisdieren of gezinsleden veroorzaken. 

De voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken, is altijd verstandig. Hoewel de voorwaarden van de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen op elkaar lijken, verschilt het maximaal verzekerde bedrag vaak. De goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering heb je als je voor weinig of geen extra’s kiest.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie