Het beste academische ziekenhuis van Nederland

Bekijk de score van alle ziekenhuizen in Nederland

Nederland kent acht Universitaire Medisch Centra (UMC’s). Dit zijn ziekenhuizen die verbonden zijn aan universiteiten en waar zorg van het hoogste niveau wordt uitgevoerd. De academische ziekenhuizen scoren in alle ziekenhuisonderzoeken beduidend lager dan de reguliere ziekenhuizen. Hier is een logische verklaring voor. Academische ziekenhuizen verrichten meer complexe zorg en behandelen patiënten die in andere ziekenhuizen niet verder geholpen kunnen worden. Hierdoor is het risico op complicaties hoger en hebben de academische ziekenhuizen hogere sterftecijfers. Dit zorgt voor een mindere waardering en een lagere notering in de ranglijst. Academische ziekenhuizen kunnen dus niet goed vergeleken worden met niet-academische ziekenhuizen

In de onderzoeken van Elsevier en het Algemeen Dagblad zijn de academische ziekenhuizen wel onderzocht, maar vind je ze niet terug in de ranglijst. Wegwijs koos ervoor de academische ziekenhuizen wel terug te laten komen in de algemene ranglijst, maar plaatst hier wel een kanttekening bij. Daarnaast bieden we lezers ook een ranglijst met daarop enkel de academische ziekenhuizen. 

Academische Ziekenhuizen Top 8 (1)

Het UMC Utrecht scoort het beste van de academische ziekenhuizen. In de algemene ranglijst vinden we dit ziekenhuis op de 59e plek. 

Enkele specialistische klinieken zijn niet opgenomen in het onderzoek van Wegwijs. Dit omdat er over de betreffende ziekenhuizen of klinieken niet voldoende (betrouwbare) data beschikbaar was, waardoor zij automatisch op een, mogelijk onterechte, lagere eindscore uit zouden komen. Het gaat hierbij onder andere om het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (Amsterdam), de Sint Maartenskliniek (Nijmegen/Woerden), Ziekenhuisgroep Twente (Almelo / Hengelo) en het Oogziekenhuis (Rotterdam).


Top 3 ziekenhuizen in Academische ZiekenhuizenUMC Utrecht
Utrecht

Lees meer


VU Medisch Centrum
Amsterdam

Lees meer


Leids UMC
Leiden

Lees meer

Alle academische ziekenhuizen op een rij

Ziekenhuis Plaats Wegwijs Elsevier AD ZorgkaartNederland
& Independer
UMC Utrecht * Utrecht 59 68e 57e 19e
VU Medisch Centrum * Amsterdam 61 75e 41e 44e
Leids UMC * Leiden 66 84e 55e 65e
UMC Groningen * Groningen 67 88e 44e 25e
Academisch Ziekenhuis Maastricht * Maastricht 75 75e 48e 72e
RadboudUMC * Nijmegen 80 84e 85e 4e
Erasmus Medisch Centrum * Rotterdam 85 89e 62e 49e
AMC * Amsterdam 86 84e 66e 56e

Bekijk de score van alle ziekenhuizen in NederlandVoor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie