Belastingaangifte 2016 - tips, uitleg en wijzigingen

Belastingaangifte 2016

Dit artikel gaat over de belastingaangifte over 2016 (de aangifte die je in april 2017 moet regelen). Voor nieuws, tips en uitleg over de belastingaangifte 2015 kun je deze pagina raadplegen

Aangifte doen, aftrekposten en belastingteruggave
In het voorjaar van 2017 moeten we aan de slag met de belastingaangifte 2016. Aangifte doen betekent: berekenen of je nog belasting verschuldigd bent aan de Belastingdienst of dat je recht hebt op belastingteruggave. De Belastingdienst vult jaarlijks een groot deel van je aangifte inkomstenbelasting al in. Zo ook bij de aangifte inkomstenbelasting 2016. Dit maakt belastingaangifte doen een stuk makkelijker. Maar met het belangrijkste onderdeel, de belastingteruggave via aftrekposten, moet je zelf aan de slag.

Aftrekposten
Jouw inkomen van 2016 is de basis voor de belastingaangifte. Over dit inkomen betaal je, afhankelijk van de hoogte van het bedrag, een bepaald percentage belasting. Dit belastbare inkomen kun je verlagen door gebruik te maken van aftrekposten. Voorbeelden van aftrekposten bij de belastingaangifte 2016 zijn hypotheekrente, reiskosten, specifieke zorgkosten en kosten voor eigen woning. Ook studiekosten en giften zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

Wijzigingen
Het Nederlandse belastingstelsel wijzigt jaarlijks op een aantal punten. Zo is de AOW-leeftijd in 2016 opnieuw gestegen en wordt de hypotheekrenteaftrek verder verlaag. Ook zijn diverse heffingskortingen gewijzigd.

Tips
Wil jij het maximale uit jouw aangifte inkomstenbelasting 2016 halen? Vanaf februari 2017 vind je op deze pagina allerlei artikelen met tips om zoveel mogelijk uit jouw belastingaangifte 2016 te halen. Voor tips over de belastingaangifte die je in 2015 doet, kun je het dossier belastingaangifte 2015 raadplegen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie