Belastingaangifte 2015 - tips, uitleg en wijzigingen

Belastingaangifte 2015

Dit artikel gaat over de belastingaangifte over 2015 (de aangifte die je in april 2016 moet regelen).

Aangifte doen, aftrekposten en belastingteruggave

In het voorjaar van 2016 moeten we aan de slag met de belastingaangifte 2015. Aangifte doen betekent: berekenen op welke belastingteruggave je recht hebt. De Belastingdienst vult jaarlijks een groot deel van je aangifte al in. Zo ook bij de aangifte inkomstenbelasting 2015. Dit maakt belastingaangifte doen een stuk makkelijker. Maar met het belangrijkste onderdeel, de belastingteruggave via aftrekposten, moet je zelf aan de slag.

Aftrekposten

Jouw inkomen van 2015 is de basis voor de belastingaangifte. Over dit inkomen betaal je, afhankelijk van de hoogte van het bedrag, een bepaald percentage belasting. Dit belastbare inkomen kun je verlagen door gebruik te maken van aftrekposten. Voorbeelden van aftrekposten bij de belastingaangifte 2015 zijn hypotheekrente, reiskosten, specifieke zorgkosten en kosten voor eigen woning. Ook studiekosten en giften zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen.


Wijzigingen

Het Nederlandse belastingstelsel wijzigt jaarlijks op een aantal punten. Voor 2015 is dat niet anders. Zo is de AOW-leeftijd in 2015 opnieuw gestegen en is de aftrek voor het levensonderhoud van kinderen onder de 21 jaar afgeschaft. Ook zijn diverse heffingskortingen gewijzigd. Daarnaast gaat de maximale hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens omlaag naar 51%.


Overzicht van alle belastingartikelen

Wil jij het maximale uit jouw aangifte inkomstenbelasting 2015 halen? Bekijk het dossier Belastingaangifte 2015. Je vindt hier alle artikelen met tips en uitleg voor de belastingaangifte 2015.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie