Nieuws

Wat is de slimste manier om een bedrijfspand te financieren?

Ben je ondernemer en wil je een bedrijfspand kopen? Er verschillende manieren om een bedrijfspand te financieren. Een alternatief of aanvulling op de inzet van eigen vermogen is het afsluiten van een lening. We brengen de mogelijkheden voor je in kaart.

woensdag 8 november 2023
Wat is de slimste manier om een bedrijfspand te financieren?

Wanneer je als startende ondernemer een bedrijfspand nodig hebt, is de kans groot dat je ervoor kiest om te huren. Je weet immers nog niet of je bedrijf een succes wordt en door te huren loop je minder grote financiële risico’s. Run je inmiddels een goedlopend bedrijf, maar huur je nog steeds? Dan wil je misschien een bedrijfspand kopen. Omdat zo’n pand vaak behoorlijk wat geld kost, moet je met een flinke zak geld over de brug komen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een bedrijfspand te financieren. In deze tekst zetten wij er een aantal voor je op een rijtje, zodat jij kunt bepalen wat de slimste manier is.

Eigen vermogen

Is het jouw bedrijf de laatste jaren voor de wind gegaan? Dan heb je inmiddels misschien aardig wat eigen vermogen opgebouwd. Misschien is je vermogen zelfs wel zo groot dat je er de aankoop van een bedrijfspand mee kunt financieren. In dat geval heb je geen financiering nodig, waardoor je geen schuld aangaat. Bovendien betaal je geen rente als jij je eigen vermogen gebruikt. Toch zit er ook een nadeel aan, want je kunt het geld niet meer gebruiken om lopende kosten van je bedrijf te dekken of te investeren in bijvoorbeeld een bedrijfsovername of nieuw machine.

Zakelijke lening

Het eigen vermogen van de gemiddelde Nederlandse ondernemer is niet toereikend om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Gelukkig betekent dit niet dat je geen pand kunt kopen, want je kunt hier een zakelijke lening voor aanvragen. Bij deze financieringsvorm betaal je iedere maand een vast deel van je schuld terug. Houd jij je hier keurig aan? Dan is de zakelijke lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost. Doordat de looptijd van deze financiering vrij kort is, moet je per maand een relatief hoog bedrag terugbetalen. Financier een bedrijfspand daarom alleen met een zakelijke lening als je zeker weet dat je de lasten kunt dragen.

Zakelijke hypotheek

Naast een zakelijke lening kun je een bedrijfspand financieren met een zakelijke hypotheek. Doordat het bedrijfspand bij deze financiering als onderpand fungeert, betaal je vaak een lagere rente dan bij een zakelijke lening. Daarbij komt dat een zakelijke hypotheek een looptijd van 10 jaar heeft, maar het aflosschema gebaseerd is op 20 jaar. Hierdoor vallen je maandlasten relatief laag uit. Heb je de lening aan het einde van de looptijd nog niet volledig afgelost? Dan moet je het resterende deel in één keer afbetalen of herfinancieren met een (zakelijke) lening. Met een zakelijke hypotheek kun je vaak niet het hele aankoopbedrag financieren. Hierdoor moet je eigen middelen inbrengen of een extra financiering afsluiten.

Onderhandse lening

Heb je onvoldoende eigen vermogen en voldoe je niet aan de voorwaarden die geldverstrekkers stellen aan een zakelijke lening of zakelijke hypotheek? Zoek dan eens uit of je de aankoop van het pand kunt financieren met een onderhandse lening. Dit is niets meer dan een lening die je bij familie, vrienden of andere bedrijven afsluit. Doordat er geen geldverstrekker aan te pas komt, bespaar je vaak flink wat geld. Bovendien zijn de voorwaarden een stuk flexibeler. Besef je wel dat onderhandse leningen ook nadelen met zich meebrengen. Je leent immers geld van mensen die je goed kent. Als jij hen niet terug kunt betalen, zullen ze dit jou hun leven lang aan blijven rekenen.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie