Nieuws

Eerste auto? Tips voor de goedkoopste autoverzekering

Als jonge bestuurder heb je vaak nog geen hoog inkomen. Terwijl je doorgaans juist een hogere premie betaalt voor de autoverzekering. Dit kun je zelf doen voor een lagere premie.

dinsdag 21 november 2023
Eerste auto? Tips voor de goedkoopste autoverzekering

Het is een mijlpaal in je leven: het behalen van je rijbewijs en de eerste kilometers als jonge bestuurder. Maar voordat je in jouw eigen auto vol enthousiasme de weg op gaat, is er nog een belangrijke stap te zetten. Het afsluiten van een autoverzekering. Voor veel jonge bestuurders kan dit de pret even bederven. De premies zijn vaak torenhoog. Maar waarom is dit zo? En belangrijker nog, zijn er manieren om deze kosten te drukken?

Waarom betalen jongeren meer?

Dit heeft alles te maken met statistieken. Jonge of nieuwe bestuurders hebben, volgens de verzekeringsmaatschappijen, een hoger risico op ongelukken. Dit komt grotendeels door onervarenheid. Een tiener of twintiger heeft nu eenmaal minder rij-ervaring dan iemand die al decennia achter het stuur zit. Maar ook andere factoren, zoals de neiging tot roekeloos rijden of rijden onder invloed, kunnen de kosten opdrijven.

Tips voor de goedkoopste autoverzekering

Als jonge bestuurder heb je vaak nog geen hoog inkomen. Terwijl je doorgaans juist een hogere premie betaalt dan oudere bestuurders. Dit kun je zelf doen voor een lagere premie:

 • Kies de juiste auto
  Kies bij voorkeur voor een kleine en veilige auto. Grote, snelle of luxe auto's zijn vaak duurder om te verzekeren. Een bescheiden auto kan je premie flink drukken. Uiteraard is ook de lagere aanschafprijs een voordeel voor jou als jonge bestuurder, aangezien de premie onder andere afhangt van de aanschafwaarde.
 • Overweeg een hoger eigen risico
  Door vrijwillig een hoger eigen risico te kiezen, kan de premie van je autoverzekering omlaag gaan. Let wel op, als er iets gebeurt, is een groter deel van de schade voor eigen rekening. Deze tip gaat overigens niet altijd op. Soms heb je als jonge autobestuurder sowieso al een hoger eigen risico, zonder dat je daar korting voor terug krijgt.
 • Volg een rijvaardigheidscursus
  Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen voor jonge bestuurders die een aanvullende rijvaardigheidscursus hebben gevolgd. Gebruikelijke onderdelen van een dergelijke cursus zijn uitwijkoefeningen, berm rijden en hoe te rijden op een glad wegdek. Ook een goede zit en rijhouding komt aan de orde.
 • Bouw schadevrije jaren op
  Voorzichtigheid op de weg loont. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Het opgebouwde aantal jaren verlies je weer op het moment dat je schade claimt.

Vergelijken verzekeraars loont

Premies van verzekeraars kunnen flink uiteenlopen. Met een goede vergelijking kun je ook als jonge bestuurder het nodige besparen. Vergelijk naast de premie ook de voorwaarden. Mag je bijvoorbeeld bij schade een garage naar keus inschakelen en welke regeling geldt als de auto total loss raakt?

Autoverzekeraars zien jou als jongere als een verhoogd risico. Zorg ervoor dat je het tegendeel bewijst. Rij je jarenlang zonder brokken, dan ga je vanzelf profiteren van een korting op de premie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie