Nieuws

Basiszorgverzekering 2024: hier kun je uit kiezen

Hoe belangrijk is keuzevrijheid van zorgverlener voor jou? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de basiszorgverzekering die bij jou past. Dit zijn de 4 smaken.

dinsdag 7 november 2023
Basiszorgverzekering 2024: hier kun je uit kiezen

Nog even en je kunt alle zorgverzekeringen voor 2024 vergelijken. Voor de basispolis stelt de overheid de inhoud vast, die is in principe bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Toch kunnen basispolissen sterk met elkaar verschillen. Het verschil zit hem vooral in de keuzevrijheid die je hebt bij het kiezen van zorgaanbieders. Je hebt keus uit 4 basissmaken.

Ieder jaar gaan zorgverzekeraars opnieuw in overleg met zorgaanbieders om afspraken te maken over de vergoedingen voor verschillende soorten behandelingen. Deze afspraken worden vastgelegd in contracten. Hiermee proberen ze zorg zo kostenefficiënt mogelijk in te kopen. De uitkomst van de onderhandeling verschilt per type basiszorgverzekering. We onderscheiden de volgende categorieën:

 • Restitutiepolis
  Dit type verzekering geeft je een brede keuzevrijheid. Verzekeraars hebben afspraken met bijna alle zorgaanbieders. Mocht je toch naar een zorgaanbieder gaan waarmee jouw verzekeraar geen contract heeft, dan wordt de zorg vaak toch vergoed. Al betaal je wel de rekening eerst zelf, om deze vervolgens te declareren. Gebruikelijke voorwaarde is hierbij dat de tarieven marktconform moeten zijn.
 • Naturapolis
  Hierbij is je keuzevrijheid relatief beperkt. De verzekeraar heeft contracten met een selecte groep zorgaanbieders. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de verzekeraar direct aan hen. Kies je echter voor een zorgverlener zonder contract? In dat geval betaal je de rekening eerst zelf en krijg je later meestal tot maximaal 70 tot 80% terug.
 • Combinatiepolis
  Hierbij gaat het om een mix van de natura- en restitutiepolis. Voor sommige zorg heb je volledige keuzevrijheid, voor andere minder. Je kunt bijvoorbeeld vaak wel bij ieder ziekenhuis terecht, terwijl de keuze bij fysiotherapie beperkter is. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je vaak 70 tot 80% vergoed en betaal je de rest zelf.
 • Budgetpolis
  Bij een budgetpolis sluit de verzekeraar contracten af met een beperkt aantal zorgverleners. Dit betekent dat je minder vrijheid hebt in het kiezen van zorgaanbieders. Als beloning betaal je een lagere premie. Wanneer je kiest voor een zorgverlener zonder contract, wordt een deel van de kosten vergoed. Soms tot slechts 60%. Het restant betaal je zelf. De beperking kan ook gelden voor apotheken. Zo krijg je alleen een (volledige) vergoeding als je naar een bepaalde apotheek gaat. Spoedeisende zorg wordt wel altijd bij elk ziekenhuis vergoed.

Veel zorgverzekeraars bieden online tools waarmee je kunt controleren welke zorgverleners gecontracteerd zijn. Maak daar gebruik van, of je nu kiest voor een budgetpolis of niet. Check in ieder geval welke ziekenhuizen een contract hebben met de verzekeraar die je op het oog hebt, vooral voor jouw geplande zorg.

Hoe belangrijk is keuzevrijheid voor jou? Bedenk goed welke concessies jij wilt doen bij het kiezen van zorgverleners. Vervolgens kun je daar het soort basiszorgverzekering op afstemmen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie