Nieuws

Woningen goedkoper, maar prijs alweer in de lift

Woningprijzen zijn in het afgelopen kwartaal in elke provincie gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Als je kijkt naar het kortere termijn, stijgen de huizenprijzen weer.

maandag 23 oktober 2023
Woningen goedkoper, maar prijs alweer in de lift

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het derde kwartaal opnieuw lager in alle provincies, vergeleken met een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kijken we naar de richting van de maand-op-maand woningprijzen, dan zien we vooruitgang. Wel blijft het aantal woningtransacties laag.

In vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar zijn de woningprijzen in het derde kwartaal van 2023 met 4,6% gedaald. In elke provincie daalde de woningprijs. In Utrecht (6,7%) was de daling het sterkst. Woningeigenaren in Limburg kwam er het best vanaf met een daling van 1,6%

Woningprijzen stijgen licht op korte termijn

Hoewel op jaarbasis de prijzen van bestaande woningen dalen, is dat een ander verhaal voor maand-op-maand. In september stegen de prijzen met 0,6 procent vergeleken met augustus. Ook op kwartaalbasis is er een omslag van de woningprijzen zichtbaar. Waar er in de voorgaande drie kwartalen nog sprake was van een daling, steeg de gemiddelde prijs in het afgelopen kwartaal 1,2 procent.

Minder woningtransacties, woningmarkt op slot

Ondanks de prijsdalingen van afgelopen jaar, zit de woningmarkt nog steeds volledig op slot. Dat is goed te zien aan het aantal woningtransacties. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt, is ook in het derde kwartaal gedaald (-6,9%). Vooral in Flevoland daalde het aantal verkochte woningen sterk (-15,2). In Noord-Holland werd relatief nog het hoogste aantal woningen verkocht (-0,2%).

Vooruitzichten woningmarkt

De verwachting is dat de woningmarkt nog wel een tijd op slot blijft. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het tekort inmiddels opgelopen tot 400.000 woningen, terwijl de bevolking als ‘kool groeit’. Niet alleen een groeiende vraag naar woonruimte is het probleem. Dit jaar dreigt de bouw van nieuwbouwwoningen te halveren. Dit komt onder andere door het gebrek aan snel beschikbare bouwlocaties en knellende milieuregels. Verder is het minder interessant om te investeren in Nederlands vastgoed door nieuwe regelgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de maximering van de huur.

Nu de prijzen weer in de lift zitten en de rente hoog blijft, is het kopen van een woning uitdagend. Toch is het zeker niet onmogelijk in deze markt. Zeker als je overwaarde hebt op je huidige woning of niet het volledige bedrag hoeft te financieren met een hypotheek. Wil je weten wat je in jouw situatie maximaal verantwoord kunt lenen? Neem hiervoor vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie