Nieuws

Verwen je hond of kat met een huisdierenverzekering

Is je huisdier ziek? Een standaard consult kan je vaak nog wel zelf betalen. Het wordt anders wanneer er meer langdurige of complexe zorg nodig is. Een huisdierenverzekering biedt uitkomst.

dinsdag 3 oktober 2023
Verwen je hond of kat met een huisdierenverzekering

Op 4 oktober is het weer dierendag. Hét moment om jouw hond, kat of ander huisdier eens extra te verwennen. Maar wat als je trouwe viervoeter ziek wordt of een ongeval krijgt? Een bezoek aan de dierenarts is dan vaak onvermijdelijk. Het is in die situatie geruststellend om te weten dat je jezelf hier financieel op kunt voorbereiden, bijvoorbeeld met een huisdierenverzekering.

Als je ooit met een ziek huisdier naar de dierenarts bent geweest, weet je dat de kosten voor behandeling en medicatie flink kunnen oplopen. Niemand wil vanwege de kosten een medische behandeling afblazen. Een verzekering voor je huisdier biedt financiële zekerheid in dergelijke situaties.

Dekking van een huisdierenverzekering

Het type dekking varieert per verzekering. Over het algemeen dekt een basis huisdierenverzekering de kosten van dierenartsbezoeken, behandelingen, medicijnen en soms ook operaties. Er zijn zelfs uitgebreidere pakketten beschikbaar die aanvullende zaken dekken, zoals fysiotherapie, alternatieve behandelingen en preventieve zorg zoals vaccinaties. Hoe uitgebreider de dekking, des te hoger de gemiddelde premie.

Betaal ik een eigen risico?

Een eigen risico is vrij standaard bij de huisdierenverzekering. De hoogte ervan varieert per verzekeraar en per polis. Sommige verzekeraars hebben een vast bedrag als eigen risico per declaratie of per jaar, terwijl anderen een percentage van de behandelkosten aanhouden. Kijk naast het eigen risico ook goed naar de maximale vergoeding die de verzekering biedt. Dit is het maximum dat de verzekering per jaar of tijdens het leven van je huisdier uitkeert.

Houd rekening met deze uitsluitingen

Ja, net zoals bij andere verzekeringen kunnen er ook bij huisdierenverzekeringen uitsluitingen zijn. Veel verzekeraars sluiten bijvoorbeeld aangeboren of erfelijke aandoeningen uit. Ook behandelingen voor gedragsproblemen of trainingen worden niet altijd gedekt. Check goed de polisvoorwaarden, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Aanbieders huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering is minder gangbaar dan een woon- of autoverzekering. Voor je hond, kat of ander huisdier kan je dan ook niet bij iedere verzekeraar terecht. Maak voor jezelf een goede selectie van aanbieders en vergelijk ze op de maandelijkse premie, het eigen risico en de dekking. Zeker bij oudere huisdieren kunnen de verschillen groot zijn.

Aandachtspunten bij verzekeren honden en katten

Honden en katten zijn de meest populaire huisdieren in ons land. Let bij het verzekeren op:

  • Honden zijn er in alle soorten en maten, elk met hun eigen specifieke gezondheidsrisico's. Bij het verzekeren van een hond is het belangrijk om rekening te houden met ras-specifieke aandoeningen. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor bepaalde ziekten of kwalen.
  • Katten hebben, net als honden, hun eigen specifieke behoeften. Als je kat bijvoorbeeld veel buiten komt, kunnen er andere risico's zijn dan voor een kat die voornamelijk binnen leeft. Ook hier kunnen ras-specifieke gezondheidsproblemen een rol spelen.

Wil je een dierenverzekering afsluiten? Zet goed op een rij welke dekking voor jouw huisdier belangrijk is. Een standaard consult kan je vaak nog wel zelf betalen. Het wordt anders wanneer er meer langdurige of complexe zorg nodig is. In die situatie kan de vergoeding vanuit de verzekering hét verschil maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie