Nieuws

Tijdens je pensioen een hypotheek afsluiten? Dat is vaak goed mogelijk

Er zijn genoeg redenen om na je pensionering nog te willen verhuizen. Veel mensen denken dat het afsluiten van een hypotheek in die situatie lastig is. Dat is zeker niet altijd het geval!

vrijdag 27 oktober 2023
Tijdens je pensioen een hypotheek afsluiten? Dat is vaak goed mogelijk

Eindelijk met pensioen. Klaar om te ontspannen en in alle rust te genieten van het leven. Wel brengt deze nieuwe fase vaak nieuwe beslissingen met zich mee, zoals een woningkeus. Blijf je in jouw huidige woning of verandert je woonbehoefte mee? Als je wilt verhuizen is een hypotheek afsluiten tijdens je pensioen vaak goed mogelijk. Let wel op deze aandachtspunten.

Er zijn genoeg redenen om na je pensionering nog te willen verhuizen. Misschien wil je dichter bij je familie wonen, of is je huidige woning gewoonweg te groot en ben je op zoek naar een huis dat gemakkelijker te onderhouden is. Het kan ook zijn dat je eenmaal met pensioen liever de een drukke stad verruilt voor landelijker wonen.

Is een hypotheek afsluiten tijdens je pensioen mogelijk?

Het afsluiten van een hypotheek kan een uitdaging zijn, vooral als je met name afhankelijk bent van een pensioeninkomen. Toch is het niet onmogelijk. Terwijl je misschien niet hetzelfde bedrag kunt lenen als in de tijd dat je een volledig inkomen had, kun je dit mogelijk zelf aanvullen. In tegenstelling tot starters hebben veel ouderen relatief veel spaargeld of andere investeringen beschikbaar. Met een goede voorbereiding is vaak meer mogelijk dan gedacht.

Hier letten geldverstrekkers op

Voor geldverstrekkers is het belangrijk dat je in staat bent om je hypotheek terug te betalen. Naast het inkomen uit AOW en pensioenregelingen kunnen ook andere bronnen van inkomsten meewegen. Denk aan een mogelijk aanvullend pensioen dat je zelf hebt afgesloten. Heb je een eerdere woning met overwaarde, dan maakt dit het afsluiten van een nieuwe hypotheek makkelijker. Je leeftijd is ook een bepalende factor, omdat dit de lengte van de hypotheektermijn, en daarbij ook de maandlasten, kan beïnvloeden. Dit kan het soms lastig maken om een hypotheek te krijgen.

Neem ook je toekomstplannen mee

Als je overweegt om een hypotheek af te sluiten tijdens je pensioen, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de maandlasten van de hypotheek zelf. Houd rekening met je toekomstplannen. Misschien wil je wel een verre reis maken waar je geld voor nodig hebt, of wil je zorg inkopen die niet vergoed wordt.

Tips en aandachtspunten

  • Overlijdensrisicoverzekering (ORV)
    Bij het op latere leeftijd afsluiten van een ORV voor je hypotheek zijn er enkele aandachtspunten. De premie is vaak hoger omdat de verzekeraar meer risico loopt. Daarnaast is er een maximum leeftijd waarop je een ORV kunt afsluiten en is de looptijd vaak gemaximeerd. Verzekeraars bepalen zelf deze grenzen.
  • Hypotheekrenteaftrek na je pensioen?
    Sinds 1 januari 2001 geldt dat je de maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Stel jij hebt al 20 jaar een eigen woning en je profiteert al 20 jaar van de hypotheekrenteaftrek. Dan heb, ook als je nu een andere woning koopt, nog maar 10 jaar recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Mijn Pensioenoverzicht
    Na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd bestaat je standaard inkomen uit AOW, plus pensioen dat je via je werkgever hebt opgebouwd. Via Mijn Pensioenoverzicht kun je nagaan hoeveel dat in jouw situatie is. Opgebouwde lijfrentes zie je alleen niet terug in dit overzicht.

Ben je (bijna) met pensioen en wil je een hypotheek afsluiten? We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden in jouw situatie. Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie