Nieuws

7 misverstanden over de autoverzekering

Is een rode auto verzekeren duurder dan een zwarte? En vallen alle bestuurders altijd onder de dekking van een autoverzekering? Lees het antwoord op deze en 6 andere vragen.

dinsdag 31 oktober 2023
7 misverstanden over de autoverzekering

Iedereen met een auto moet in Nederland een autoverzekering hebben. Over de voorwaarde van de autoverzekering circuleren de nodige misverstanden. Of je nu al jarenlang een autoverzekering hebt of op het punt staat er een af te sluiten, je kunt gemakkelijk verdwaald raken in de wirwar van informatie. In dit artikel tackelen we 7 misverstanden over autoverzekeringen, zodat je beter geïnformeerd de weg op kunt.

1. Een allrisk-verzekering dekt alle schade

Hoewel je bij 'allrisk' een relatief uitgebreide dekking hebt, zijn er situaties die uitgesloten zijn van dekking, zoals schade door opzettelijke vernieling, rijden onder invloed of rijden zonder geldig rijbewijs.

2. Oudere auto's zijn altijd goedkoper om te verzekeren

Dit is geen vast gegeven. Hoewel de waarde van de auto inderdaad een factor is, kunnen ook andere zaken bepalend zijn voor de premie. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid van een ouder model en de mogelijk hogere kosten voor reparatie.

3. Al mijn persoonlijke bezittingen in de auto zijn verzekerd

Die dure audio-installatie of dat splinternieuwe navigatiesysteem? Grote kans dat die niet onder je standaard autoverzekering vallen, zeker niet als ze duidelijk zichtbaar in je auto liggen. Check goed in de voorwaarden hoe dit zit en of je sommige spullen aanvullend kan verzekeren.

4. Alle bestuurders zijn automatisch meeverzekerd

Je buurman even je auto uitlenen? Kijk eerst je polis na. Niet elke autoverzekering dekt automatisch andere bestuurders.

5. Geen hogere premie bij claimen na diefstal of vandalisme

Over het algemeen heeft diefstal van de auto geen gevolgen voor je premie. In een enkel geval kan dit wel zo zijn. Goed om te checken welke voorwaarden jouw verzekeraar hierbij hanteert.

6. Een WA-dekking dekt alle schade die ik bij anderen veroorzaak

Bijna waar, maar niet helemaal. Hoewel een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) inderdaad schade dekt die je aan derden toebrengt, zijn er grenzen en uitzonderingen. Schade boven een bepaald bedrag of schade die onder specifieke omstandigheden is veroorzaakt, kan uitgesloten zijn. Controleer goed de voorwaarden van je verzekering.

7. De kleur van mijn auto beïnvloedt de premie

Het is een mythe dat bepaalde autokleuren, zoals rood, tot hogere verzekeringspremies leiden. Verzekeraars kijken naar factoren als type auto, leeftijd, rijervaring en jouw claimgedrag in het verleden.

Zorg dat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent, zodat je niet voor verrassing komt te staan als je een beroep doet op jouw autoverzekeraar. Heb je vragen over jouw autoverzekering of wil je een nieuwe afsluiten? Laat vrijblijvend een reactie onder via het onderstaande formulier. We helpen je graag op weg!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie