Nieuws

Zakelijke lening afsluiten? Deze documenten heb je nodig

Heb je met jouw onderneming behoefte aan extra financiële ruimte? Bij het afsluiten van een zakelijke lening is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt.

dinsdag 5 september 2023
Zakelijke lening afsluiten? Deze documenten heb je nodig

Heb je met jouw onderneming behoefte aan extra financiering? Bijvoorbeeld om een bedrijfspand aan te schaffen, voorraden in te kopen of een grote campagne te financieren? In veel situaties is het goed mogelijk om hiervoor een zakelijke lening af te sluiten. Wel wil een geldverstrekker kunnen beoordelen of jouw bedrijf stabiel genoeg is om de lening terug te betalen. Welke informatie is daarbij nodig? We zetten de nodige informatie voor je op een rij. 

Wat de geldverstrekker van jou wil zien verschilt per maatschappij of bijvoorbeeld het leendoel. En bij meer complexe financieringsaanvragen kunnen banken ook specifieke eisen hebben en vragen stellen die passen bij jouw financieringsbehoefte. Laten we beginnen met de basisstukken die in veel situaties nodig zijn:

Het legitimatiebewijs

Je doet de aanvraag op naam van je onderneming. Voor de financieringsmaatschappij is het echter verplicht om vast te stellen wie de eigenaar of aandeelhouder van de onderneming is. Dit doen zij onder andere door een kopie van een geldig legitimatiebewijs op te vragen. Een kopie van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs wordt geaccepteerd.

Belangrijk is dat er geen aanpassingen aan het document worden gedaan zoals het doorhalen van informatie. Wel mag je groot kopie op het document noteren om bijvoorbeeld misbruik tegen te gaan. Zolang de inhoud, maar zichtbaar blijft. Vergeet bij een rijbewijs en identiteitskaart niet om zowel de voorkant als de achterkant aan te tonen.

De naam van het bedrijf

De aanvraag wordt gedaan op naam van je bedrijf. Het is dan belangrijk dat je de naam doorgeeft zoals deze bekend is bij de Kamer van Koophandel (KVK). Je hoeft deze niet aan te tonen met een document, maar mag deze bij de aanvraag gewoon doorgeven

Het nummer van de Kamer van Koophandel van je bedrijf

Wanneer je de naam van het bedrijf juist hebt doorgegeven kunnen wij het KVK nummer opzoeken op de website van de Kamer van Koophandel. Het komt wel eens voor dat de naam net iets anders wordt doorgegeven, dat er vergelijkbare namen staan ingeschreven bij de KVK of dat de website een storing heeft. In die gevallen word je gevraagd naar het KVK nummer. Je mag deze dan gewoon aan ons doorgeven.

De bedrijfsactiviteiten

De geldverstrekker wil graag weten met welk bedrijf zij zaken doen. Ze hechten veel waarde aan de informatie en hier geldt hoe meer informatie hoe beter. Wat kunt je doen?
- Uitleggen wat voor werkzaamheden je bedrijf doet
- Een stukje geschiedenis van je bedrijf beschrijven
- Uitleggen wie jouw klanten zijn en hoe je aan deze klanten komt
- Heb je een website of een social media-accounts? Geef deze dan door

Deze informatie kun je als document bij ons aanleveren, dit kan gewoon geschreven tekst zijn en je kunt dit al tijdens je aanvraag invullen of nasturen als je dat makkelijker vindt.

Het bestedingsdoel

Net zoals bij je bedrijfsactiviteiten geldt ook hier dat financieringsmaatschappijen willen weten wat het bestedingsdoel van de lening is. Wat kan je doen?

- Uitleggen waar de lening voor bedoelt is, of anders gezegd, wat je met de lening gaat doen.
- Beschrijf het bestedingsdoel en wat het voor je onderneming gaat kosten.
- Heb je al een offerte of koopovereenkomst? Toon deze dan aan.
- Zijn er meerdere bestedingsdoelen? Geef dan per bestedingsdoel een korte toelichting.
- Leg uit hoe het bestedingsdoel jouw bedrijf gaat helpen? Investeer je bijvoorbeeld in machines waardoor de kosten omlaag gaan. Of koop
  je materialen en gereedschappen zodat je die nieuwe opdracht aan kan nemen en meer geld kan verdienen.

Recente jaarcijfers

De meeste financieringsmaatschappijen vragen recente jaarcijfers op. Wat recent is verschilt van het moment van aanvragen. Aan het begin van een kalenderjaar worden jaarcijfers van 2 jaar terug nog geaccepteerd. Aan het einde van een kalenderjaar moeten dit altijd een jaarcijfers zijn van het afgelopen jaar.

Heb je het gevraagde jaar nog niet beschikbaar? Veel financieringsmaatschappijen gaan dan akkoord met een concept jaarcijfers of jaarcijfers van een jaar eerder. Welke documenten worden opgevraagd verschilt per bank. Gangbaar zijn de volgende documenten:

  • Een (concept) Jaarrapport en/of de belastingaangifte van 2022
  • Een Jaarrapport en/of de belastingaangifte van 2021

Heb je helemaal geen jaarcijfers omdat je bedrijf nog niet zolang bestaat? Dan wijken we uit naar een andere bank, zoals we bij ‘het kopje’ bankafschriften al schreven zijn er ook financieringsmaatschappijen die geen jaarcijfers nodig hebben.

Vaak is meer mogelijk dan vooraf gedacht bij het afsluiten van een zakelijke lening. Zeker als je goed voorbereid bent en kunt aantonen dat het om een solide onderneming gaat. Wil je weten in hoeverre jouw onderneming een zakelijke lening kan afsluiten en wat het maximaal verantwoorde bedrag is. Onze deskundigen informeren je hier graag over. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie