Nieuws

Woningprijs stijgt derde maand op rij

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Toch kunnen we na een stijging van drie maanden achter elkaar spreken van trendbreuk. Als de trend doorzet, was de dip op de woningmarkt van korte duur.

vrijdag 22 september 2023
Woningprijs stijgt derde maand op rij

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in de afgelopen maand weer licht gestegen vergeleken met de maand daarvoor. Kijken we een jaar terug, dan ligt de gemiddeld prijs wel bijna 5 procen lager. Toch is het opvallend dat de verkoopprijs al drie maanden in de lift zit. Opnieuw een signaal van een opverende woningmarkt.  

Van midden 2013 tot augustus 2022 was er sprake van een sterk stijgende trend. In deze periode werd de gemiddelde woning maar liefst 89,5 procent meer waard. In de maanden daarna deden de prijzen een stap terug. Hoofdreden voor de adempauze was de gestegen hypotheekrente, in combinatie met de relatief hoge woningprijs.

Woningprijs in de lift

Voor de derde maand op rij is er sprake van stijgende woningprijzen. Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen. Zo is de hypotheekrente na een periode van stevige stijgingen stabieler. Daarnaast is het ook gemiddelde inkomen gestegen, waardoor een duurdere woning eerder binnen financieel bereik komt. Belangrijk is ook de aanhoudende woningschaarste. De bouw van woningen blijft achter bij de vraag. De verwachting is dat hier in het komende jaar geen verandering in komt. Deze onbalans legt een bodem onder de prijzen.

Aantal woning verkopen gedaald

In augustus registreerde het Kadaster 15.934 woningenverkopen. Hiermee ligt het aantal bijna 3 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. De daling is in verhouding wel minder groot dan eerder dit jaar. Over de eerste acht maanden gingen er namelijk bijna 7 procent minder woningen over in andere handen.

Verwachting rente

Recent schreven we al dat de dip op de woningmarkt mogelijk eerder voorbij is dan gedacht. Voor de het komende jaar zijn banken en andere marktdeskundigen optimistisch gestemd. Het optimisme komt vooral voort uit de hoop dat rentes niet (veel) verder stijgen. Dat de rentes zo zijn ogpelopen, komt vooral door de Centrale Banken in Europa en de VS. Deze instellingen hebben de belangrijke rentes fors verhoogd om zo de oplopende inflatie tegen te gaan.

Inmiddels is de inflatie gedaald is er meer ruimte voor stabiliserende of zelf lagere rentes. Een garantie hiervoor is er alleen niet. De Centrale Bank van Amerika gaf onlangs aan de rente niet verder te verhogen maar houdt de deur nog wel op een kier. De inflatie in de komende maanden en de ontwikkeling van de econimie bepaalt de verdere richting. Vooralsnog is een verdere stijging van de rente geen voor de hand liggend scenario.

Jouw maximale hypotheek

Misschien ben jij ook meer gaan verdienen sinds afgelopen januari. Of mogelijk ben je benieuwd wat jij nu kunt kopen en wil je een verdere stijging van de woningprijzen voor zijn. Graag kijken we met je mee, zodat je weet wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Toch kunnen we na een stijging van drie maanden achter elkaar spreken van trendbreuk. Als de trend doorzet, was de dip van korte duur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie