Nieuws

Schadeverzekering inzittenden: nut en noodzaak

Als je een schadeverzekering inzittenden hebt, wordt de daadwerkelijk geleden schade van de inzittenden vergoed. Dit geldt zowel voor jezelf als eventuele passagiers. Zeker als er sprake is van letselschade is de verzekering een uitkomst.

dinsdag 12 september 2023
Schadeverzekering inzittenden: nut en noodzaak

Op de weg kan één foutje grote gevolgen hebben. Door de schittering van de zon zag je de auto te laat. Het gevolg? Een stevige botsing. Naast schade aan de auto voel je in je rug dat het niet goed zit. Gelukkig hebben de kinderen op de achterbank nergens last van. In deze situatie is je autoverzekering al snel niet voldoende voor het dekken van alle schade. 

Zelfs een uitgebreide autoverzekering dekt geen letselschade aan jou als bestuurder. Hetzelfde geldt voor schade aan persoonlijke spullen die door een ongeval zijn beschadigd.

Wat is een schadeverzekering inzittenden (SVI)?

Een schadeverzekering inzittenden (SVI) is bedoeld om zowel de bestuurder als de inzittenden van een auto te verzekeren voor letselschade en schade aan bagage en/of kleding na een ongeval. Ongeacht wie er schuldig is aan het ongeval. Het biedt dus een dekking voor zowel lichamelijke als materiële schade die inzittenden kunnen oplopen tijdens een autorit.

Afsluiten schadeverzekering inzittenden

De meeste autoverzekeraars bieden voor een paar euro per maand een schadeverzekering inzittenden aan. Deze verzekering sluit je af als extra module op je autoverzekering en kan je niet los afsluiten. Het is geen verplichte verzekering. Toch kan het afsluiten ervan verstandig zijn, zeker als je graag extra zekerheid wilt onderweg.

Verschil schade- en ongevallenverzekering

Je hebt bij verzekeren van inzittenden twee mogelijkheden:

  • Schadeverzekering inzittenden (SVI)
    Als je een schadeverzekering inzittenden hebt, wordt de daadwerkelijk geleden schade van de inzittenden vergoed. Dit kan variëren van medische kosten en verlies van inkomen door tijdelijke of permanente arbeidsongeschiktheid, tot schade aan persoonlijke eigendommen als een kapotte telefoon of kleding.

    Vooral kosten voor medische zorg of bij een terugval in inkomen kunnen hoog oplopen. De voorwaarden en exacte dekking kunnen variëren per verzekeraar. Reden om goed te vergelijken voor je de verzekering afsluit.

  • Ongevallen inzittendenverzekering (OIV)
    Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit na schade, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke schade. Belangrijk is wel dat de gemiddelde ongevallenverzekering alleen uitkeert bij blijvende invaliditeit of bij overlijden aan nabestaanden. De dekking is dan ook minder uitgebreid dan die van een SVI, waardoor deze variant over het algemeen iets goedkoper is.

Snellere afhandeling na schade

Een bijkomend voordeel van een schadeverzekering inzittenden is de snellere afhandeling na schade. Omdat het niet uitmaakt wie er schuldig is aan het ongeval, hoeft de verzekeraar niet te wachten op uitsluitsel hierover. De verzekeraar handelt de schade af volgens een vaste overeenkomst (Convenant Schaderegeling bij Schadeverzekering Inzittenden- en Motorrijtuigverzekering). Vervolgens doet de verzekeraar van de tegenpartij hetzelfde.

Uitsluitingen

Net als andere verzekeringen hebben schadeverzekeringen voor inzittenden enkele uitsluitingen. Een voorbeeld is schade aan schade die is opgelopen door eigen onverantwoordelijkheid, waaronder zaken als roekeloos rijgedrag of rijden onder invloed. Droeg een passagier geen autogordel tijdens het ongeval? Mogelijk wordt hierdoor niet de volledige schade uitgekeerd.

Wil je zeker weten dat goed verzekerd de weg op gaat, zowel voor jezelf als mensen die met je meerijden? De schadeverzekering voor inzittenden kan een goede aanvulling zijn op je autoverzekering.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie