Nieuws

Recordstijging zorgpremie bij DSW

De eerste zorgpremie voor 2024 is traditiegetrouw bekend gemaakt door DSW. Het is een forse verhoging van € 11,50. Deze ligt wel in lijn met wat het kabinet verwacht.

dinsdag 26 september 2023
Recordstijging zorgpremie bij DSW

Traditiegetrouw trapt DSW het zorgseizoen af in de eerste week na Prinsjesdag. In 2024 verhoogt de verzekeraar de zorgpremie met € 11,50. Hiermee kom de premie uit op € 149 per maand. Dit is de grootste stijging van de zorgpremie bij DSW sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006. De eerste zorgpremie zet vaak de toon voor andere zorgverzekeraars.

De forse premiestijging is vooral te wijten aan de marktomstandigheden, aldus DSW-voorzitter Aad de Groot. In 2023 zijn de lonen voor het zorgpersoneel flink gestegen. Dit zie je dan ook terug in een hogere premie. Daarnaast worden de zorgkosten hoger omdat er meer vraag is naar zorg en speelt inflatie ook een grote rol.

Reserves raken op

Een andere reden voor de recordstijging van de premie bij DSW is het opraken van de reserves. Veel zorgverzekeraars wisten afgelopen jaren de stijging van de premie te drukken door hun reserves aan te spreken. Zo heeft DSW, met behulp van de reserves, de premiestijging het afgelopen jaar met 2 euro per maand geremd. Intussen zijn de reserves dusdanig geslonken dat dit volgend jaar niet kan.

Premieverhoging in lijn met verwachting van het kabinet

Ondanks de forse premieverhoging van DSW ligt deze wel in lijn met de verwachting van het kabinet. Vorige week op Prinsjesdag voorspelde het kabinet dat de premie € 12 per maand duurder zou worden. Daarmee komt de gemiddelde basispremie ongeveer uit op € 150 per maand.

Zorgen over betaalbaarheid zorgpremie

De stijging van de zorgkosten baart de DSW-topman zorgen. Hij constateerde dat het op Prinsjesdag en tijdens de algemene beschouwingen nauwelijks over zorg ging. Als het zo doorgaat, ziet de Groot over drie jaar een zorgpremie tegen de € 200 per maand. Dit kan grote problemen opleveren. Nu al vragen steeds meer mensen een betalingsregeling omdat ze de zorgpremie niet meer kunnen betalen. Dit komt ook doordat andere prijzen stijgen. Daarnaast is er ook meer sprake van zorgmijding om kosten te besparen.

Zorgtoeslag lager dan in 2023

Voor lagere inkomens is er naast een forse premiestijging nog een domper te verwerken. De zorgtoeslag wordt in 2024 fors lager. Alleenstaanden krijgen maar liefst € 27 per maand minder, voor gezinnen (toeslagpartners) gaat het om een daling van € 22. De daling komt doordat begin 2023 de zorgtoeslag flink werd verhoogd om de koopkracht te ondersteunen. Deze verhoging vervalt nu, wat dus resulteert in een daling van de zorgtoeslag.

Wat gaan de andere zorgverzekeraars doen?

De eerste zorgpremie zet vaak de toon voor de premiestijging bij andere verzekeraars. Al zijn zorgverzekeraars vrij deze zelf te bepalen. De verwachting is wel dat de stijging fors zal zijn, zeker als andere verzekeraars ook geen reserves in kunnen of willen zetten om de premie te drukken. Zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om de zorgpremie voor 2024 bekend te maken.

Houd er rekening mee dat de zorgverzekering in 2024 duurder wordt. Een overstap naar een andere zorgverzekeraar kan lonend zijn. Ga bij het vergelijken niet alleen uit van de laagste basispremie. Vergelijk ook de voorwaarden en de eventuele aanvullende verzekering. Zorg er wel voor dat de zorgverzekering past bij jouw persoonlijke situatie. Je hebt tot 31 december de tijd om dit uit te zoeken en de overstap te maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie