Nieuws

Zo verzeker je jouw brommobiel

Een brommobiel heeft verschillende talloze voordelen ten opzichte van een scooter of fiets. Zorg wel dat je goed verzekerd de weg of het fietspad op gaat. Welke keuze heb je daarbij?

maandag 14 augustus 2023
Zo verzeker je jouw brommobiel

De brommobiel wordt steeds populairder, zowel bij jong als oud. Het voordeel van een brommobiel is dat je droog zit en relatief snel op je bestemming bent. Daarnaast heb je ook weinig verplichtingen. Zo hoef je als bestuurder van een brommobiel geen helm op en betaal je geen wegenbelasting. Wel moet je het voertuig keuren. 

Een brommobiel, ofwel een 45 kilometer auto, lijkt op een auto maar is het niet. Zo mag de brommobiel maximaal 45 kilometer per uur rijden, maximaal 350 kilogram wegen en mag het vermogen niet meer dan 4 KW zijn. Met deze eisen valt de brommobiel onder de categorie bromfietsen.

Brommobiel moet minimaal WA-verzekerd zijn
Net als auto’s moeten ook bromfietsen, waaronder de brommobiel, minimaal WA-verzekerd zijn. Tijdens de rit met je brommobiel ben je door de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) automatisch verzekerd voor schade die je aan andere mensen of spullen veroorzaakt. Schade aan je eigen brommobiel is niet gedekt. Hiervoor kun je een beperkt of volledig casco WA-verzekering afsluiten.

  • WA + beperkt casco.
    Naast de standaard WA-dekking krijg je bepaalde schades aan je eigen brommobiel ook vergoed. Dit is vaak het geval bij schade door brand, diefstal of ruitbreuk. Schade die je zelf veroorzaakt is niet gedekt.
  • WA + Volledig casco (allrisk).
    Aanvullend op de bovenstaande dekkingen ben je met de volledig cascoverzekering wel verzekerd voor schades door eigen schuld. Deze verzekering is vooral interessant voor motorvoertuigen met een maximum leeftijd van vijf jaar.

Premie hoger voor jonge bestuurders
De minimumleeftijd voor het besturen van een brommobiel is 16 jaar. Wanneer je jonger bent dan 25 jaar, kun je doorgaans rekenen op een duurdere verzekeringspremie. Hiermee dekken verzekeraars zich extra in. Uit de praktijk blijkt dat jongeren doorgaans meer schade rijden door het gebrek aan rijervaring. Er kunnen ook acceptatieregels gelden als je jonger bent dan 25.

Heb jij als ouder een brommobiel? Dan kun je deze niet zomaar uitlenen aan je 16-jarige zoon of dochter. Veel verzekeraars dekken de schade niet als je jouw brommobiel uitleent aan iemand onder de 25. Eventuele schade wordt in die situatie volledig op jou verhaald.

Schadevrije jaren en je brommobiel
Met je brommobiel kun je schadevrije jaren opbouwen. Des te langer je schadevrij rijdt, des te hoger de korting op je premie. Schadevrije jaren die je opbouwt met je brommobiel kun je helaas niet gebruiken voor je autoverzekering. Rijden in een auto brengt andere risico’s met zich mee. Met een brommobiel mag je bijvoorbeeld niet de snelweg op.

Je kunt de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met de auto wel gebruiken voor je brommobielverzekering. Al is dit alleen aan te raden als je besluit nooit meer in de auto te stappen. Je kunt je schadevrije jaren namelijk maar één keer inzetten. Heb je ze ingezet op je brommobiel, dan kun je ze later niet weer gebruiken voor je doorgaans duurdere autoverzekering.

Een brommobiel heeft verschillende voordelen ten opzichte van een scooter of fiets. Met een brommobiel mag je echter niet overal rijden waar je dat als bromfietser wel mag. Zorg dus dat je weet wat de verkeersregels zijn. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie