Nieuws

Meeneemregeling populair bij afsluiten hypotheek

Juli zijn de meeste hypotheekaanvragen gedaan van 2023 tot nu toe. De meeneemregeling van de hypotheek blijft populair en het gemiddelde inkomen van de gemiddelde hypotheekaanvrager is naar recordhoogte gestegen.

donderdag 3 augustus 2023
Meeneemregeling populair bij afsluiten hypotheek

Het aantal hypotheekaanvragen is in juli gestegen vergeleken met voorgaande zes maanden. In heel 2023 zijn er tot nu toe nog niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Dit is niet het enige record. Ook het gemiddelde inkomen van hypotheekaanvragers is nog nooit zo hoog geweest. Opvallend is de populariteit van de meeneemregeling. 

Het aantal hypotheekaanvragen is in juli gestegen naar 33.000. In vergelijking met juni zijn dat er 5.000 meer, zo meldt het platform Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dit platform faciliteert het aanvraag-, acceptatie- en beheer proces van de meeste hypotheekaanbieders.

Veel hypotheken aangevraagd voor aankoop woning

HDN maakt bij registreren van hypotheekaanvragen onderscheid tussen mensen die een hypotheek aanvragen voor de aankoop van een woning en mensen die hun hypotheek willen wijzigen. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan het oversluiten van de hypotheek. Vergeleken met juli vorig jaar zijn er 14% meer hypotheekaanvragen gedaan. Vooral het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van de woning springt in het oog met een plus van 26%. Dat is een opsteker voor de woningmarkt, waar kopers in het eerste half jaar terughoudend waren.

Meeneemregeling populair

De meeneemregeling is gebruikt bij ruim 5.500 hypotheekaanvragen voor de aankoop van de woning. Dit is een verdubbeling vergeleken met juli 2022. De hypotheekrente is het laatste jaar flink omhoog geschoten. De kans is daarmee relatief groot dat de rente van je huidige hypotheek lager ligt. Met de meeneemregeling kun je je huidige hypotheek, met bijbehorende rente, meenemen naar je volgende woning. Zo kun je langer profiteren van de lagere rente. Wel moet in de voorwaarde staan dat je de hypotheek kunt meenemen.

Gemiddelde inkomen voor aanvraag hypotheek om hoog geschoten

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning steeg naar € 339.500. In vergelijking met juli lenen kopers wel meer ten opzichte van de woningwaarde (+2,5%). De zogenaamde Loan to Value (LTV) lag in juli op 77,8%. Dit betekent dat gemiddeld 77,8% van de woningwaarde wordt geleend. De overige 22,2% wordt betaald uit eigen middelen.

Het inkomen van de gemiddelde hypotheekaanvrager is naar een recordhoogte van € 88.000 gestegen. Deze stijging komt door de gestegen lonen van afgelopen jaar. Starters hebben gemiddeld een gezamenlijk inkomen van € 79.000 en hebben gemiddeld een hypotheekbedrag aangevraagd van € 320.000. Dit is € 10.000 lager dan in 2022.

Juli was goede maand qua hypotheekaanvragen. Sta jij op het punt een woning te kopen en ben je benieuwd hoe jij de woning kunt financieren? We helpen je hier graag bij en bekijken daarbij of je profijt kunt hebben van de meeneemregeling. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie