Nieuws

Bij pensionering verandert er veel. Bereid je goed voor!

Als je met pensioen gaat, moet je rekening houden met de nodige veranderingen. Ook op financieel gebied. Zorg voor een goede voorbereiding, zodat je niet verrast wordt nadat je pensioen al in is gegaan.

dinsdag 29 augustus 2023
Bij pensionering verandert er veel. Bereid je goed voor!

Wanneer je de AOW- of pensioenleeftijd nadert, gaat er een hoop veranderen. Niet alleen in je dagelijks leven omdat je stopt met werken. Ook op financieel gebied kun je de nodige verschuivingen verwachten. Houd hier rekening mee en onderneem op tijd actie om eventuele problemen te voorkomen.

Om goed voorbereid met pensioen te kunnen, is het goed om te kijken welke soorten uitkeringen of pensioenen je ontvangt. Neem daarbij mee dat je niet elke uitkering of pensioen op hetzelfde moment ontvangt. Daarnaast speelt ook het verleden een rol bij de vraag hoeveel pensioen je krijgt.

Pensioenuitkeringen op verschillende momenten

Je AOW-leeftijd en pensioenleeftijd zijn niet hetzelfde. In 2023 heb je recht op pensioen als je 66 jaar en tien maanden bent. In 2024 is dat 67 jaar. Veel mensen hebben, naast hun AOW, pensioen opgebouwd bij de werkgever. Bij de meeste pensioenregelingen is de pensioenleeftijd 68 jaar. Vanaf dat moment krijg je je werkgeverspensioen. In sommige gevallen hebben de pensioenfondsen deze leeftijd nog niet aangepast, waardoor het voor kan komen dat je al pensioen krijgt als je bijvoorbeeld 65 of 67 bent.

Naast de AOW en werkgeverspensioen kun je ook nog zelf pensioen hebben opgebouwd. Bijvoorbeeld in de vorm van lijfrente of banksparen. Het moment dat je deze krijgt uitgekeerd is afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt.

Invloed uitoefenen wanneer je pensioen krijgt

Op verschillende momenten pensioen krijgen kan onhandig zijn, omdat je bijvoorbeeld de vaste lasten zonder je werkgeverspensioen niet kunt betalen. Het krijgen van je werkgeverspensioen kun je echter wel vervoegen of juist uitstellen. Zo kun je bijvoorbeeld regelen dat je je werkgeverspensioen tegelijkertijd met je AOW krijgt. Het uitkeringsmoment veranderen heeft echter wel invloed op de hoogte van je uitkering. Het vervroegen kan resulteren in een lagere maandelijkse uitkering omdat je langer pensioen krijgt.

Heb je zelf pensioen opgebouwd en komt deze binnenkort tot uitkering? Ook dan heb je mogelijkheden op de uitkering ervan. Zo kun je de uitkering uitstellen of de vorm wijzigen. Meer over de lijfrente lees je hier.

Ook je verleden heeft impact op de hoogte van je pensioen

Wat je in het verleden gedaan hebt, heeft ook invloed op je pensioen. Heb je bijvoorbeeld enige tijd in het buitenland gewoond en gewerkt? Dan heb je in die periode geen AOW opgebouwd. Dit betekent dat je AOW lager uitvalt. Ook een scheiding kan invloed hebben op je pensioen. Het pensioen dat je tijdens het huwelijk hebt opgebouwd wordt namelijk verdeeld als je hier geen alternatieve afspraken over maakt. Dit kan betekenen dat je pensioen lager uitvalt.

Mogelijk minder hypotheek als je met pensioen bent

De meeste mensen gaan minder verdienen als ze met pensioen gaan. Heb je een nieuwe hypotheek nodig? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk minder hypotheek kunt krijgen. Ook al de tien jaar voor je met pensioen gaat. Geldverstrekkers houden dan namelijk al rekening met je pensioeninkomen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Dit kan betekenen dat je na je 57e beduidend minder kunt lenen dan daarvoor.

Daarnaast is het ook goed om voor je met pensioen gaat te kijken of je jouw hypotheeklasten nog kunt betalen als je eenmaal met pensioen gaat. Begin hier op tijd aan zodat je eventueel kunt ingrijpen als dat niet het geval is.

Met pensioen gaan is een levensveranderende gebeurtenis. Zorg dat je financieel goed voorbereid bent zodat je zorgeloos kunt genieten van je pensioen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie