Nieuws

Woningmarkt alweer in de lift?

De prijs van woningen is op kwartaalbasis gestegen, net als het aantal verkopen. Is de dip alweer voorbij of gaat het om een korte opleving van de woningmarkt?

vrijdag 7 juli 2023
Woningmarkt alweer in de lift?

In het tweede kwartaal van dit jaar veerde de woningmarkt op. NVM-makelaars verkochten in dit kwartaal ruim 34.000 bestaande koopwoningen. Een flinke toename (+20%) ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Ook de verkoopprijs van de gemiddelde koopwoning zat in de lift. Opvallend is dat ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is toegenomen.

De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het tweede kwartaal van 2023 410.000 euro. Hiermee ligt de prijs licht hoger dan een kwartaal eerder. Kijken we naar dezelfde periode een jaar eerder, dan is er nog wel sprake van een daling. Bij verschillende type woningen gaat het om:

  • Tussenwoningen -7,1%
  • Hoekwoningen -8,4%
  • 2-Onder-1-kap woningen -9,8%
  • Vrijstaande woningen -11,1%
  • Appartementen -9,4%.
  • Krapte-indicator

Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 2,8 in het tweede kwartaal van 2023 weer wat kleiner geworden. In het eerste kwartaal 2023 was deze 3,2. De krapte-indicator staat voor het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen. Daar zijn we op dit moment nog ver van verwijderd. Bij een stand boven de 10 is er sprake van een typische kopersmarkt, waarbij kopers het voor het zeggen hebben bij de onderhandelingen.

Woningen sneller verkocht dan in eerste kwartaal

De looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen te koop staat, is nu 67 dagen. Dat is 17 dagen korter dan in het eerste kwartaal 2023. In hetzelfde kwartaal vorig jaar sloeg de gemiddelde koper een stuk sneller toe. Toen was de gemiddelde looptijd slechts 32 dagen.

Verkopen nieuwbouw ook gestegen

Naast bestaande woningen is in het tweede kwartaal van 2023 ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen toegenomen. Vooral in de lagere prijsklase is interesse onder kopers. De NVM merkt dat voor energiezuinigheid en lagere onderhoudskosten reden zijn om voor een nieuwwbouwwoning te kiezen. Informatiebijeenkomsten over nieuwbouwprojecten worden goed bezocht. Vooral in grote steden is de vraag beduidend groter dan de vraag naar nieuwe woningen. Het laatste zal in de komende tijd niet veranderen, zo is de verwachting. Overheidsmaatregelen, de gestegen rente en moeizame procedures rond de bouw staan de ontwikkeling van woningen in de weg.

Verkoopprijs versus vraagprijs

Nog geen jaar geleden maakte je bij het kopen van een woning weinig kans als je niet fors meer neertelde dan de vraagprijs. Een meerprijs van 20 procent was geen uitzondering door de schaarste aan woningen en de grote vraag. Het beperkte aanbod is er nog steeds, ondanks de recente afkoeling op de woningmarkt. Wat vooral verschil maakt is de sterk gestegen hypotheekrente. Deze zorgt ervoor een lagere maximaal mogelijke hypotheek, wat direct doorwerkt in de prijs die kopers kunnen betalen. Aan de andere kant wordt dit deels gecompenseerd door de stijging van de gemiddelde lonen. In het tweede kwartaal 2023 ligt de uiteindelijke verkoopprijs gemiddeld -0,5% onder de vraagprijs. In het eerste kwartaal was dit nog nog -1,2% lager dan de vraagprijs.

Wat zijn de vooruitzichten?

Een opvering van één kwartaal kan een tijdelijke opleving zijn. Verschilende banken en economen voorzien voor de rest van 2023 en het begin van volgend jaar nog een lichte teruggang van de gemiddelde woningprijs. Grootste reden voor deze vooruitblik is gestegen hypotheekrente. Aan de andere kant blijft de scheve verhouding tussen de grote vraag en het relatief beperkte aanbod een belangrijke factor. Hierdoor is de ruimte om een lagere prijs te bedingen vaak klein. Zeker kopers met spaargeld of overwaarde op de huidige woning zorgen vooralsnog voor een stevige bodem onder de prijs. In dat opzicht lijkt een verdere opleving waarschijnlijk, zolang (economische) ontwikkelingen de balans niet verstoren.

Heb je zelf een woning op het oog of wil je weten welke maximale hypotheek in jouw situatie realistisch is? Laat hiervoor vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier. We kijken graag met je mee.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie