Nieuws

Mijn kind wordt 18. Wat te doen met de verzekeringen?

Wanneer je kind volwassen wordt kunnen er dingen veranderen rondom je verzekering. Op deze polissen zijn je thuiswonende kinderen wel en niet meeverzekerd.

dinsdag 25 juli 2023
Mijn kind wordt 18. Wat te doen met de verzekeringen?

Voor je het weet wordt de zandbank verwisseld voor een zelfstandige strandvakantie op één van de Griekse eilanden. Bij het volwassen worden van je kinderen horen ook wijzigingen op financieel gebied. Blijft je kind nog goed verzekerd als hij of zij achttien wordt? Bij diverse verzekeringen is dit niet automatisch het geval.

Hieronder vind je een opsomming van verzekeringen en welke invloed het volwassen worden van je kinderen heeft. We gaan ervan uit dat je deze verzekering ook zelf hebt afgesloten, met gezinsdekking.

  • Zorgverzekering

Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgpolis van één van de ouders. Zodra je kind achttien wordt, moet hij of zij ook premie gaan betalen. Ongeacht of er een overstap wordt gemaakt naar een andere verzekeraar. Jongeren zijn een interessante groep voor zorgverzekeraars. Mogelijk kan jouw kind elders een goedkopere zorgverzekering krijgen. Let uiteraard wel op de voorwaarden, vaak hebben budgetpolissen beperkende voorwaarden.

  • Inboedelverzekering

Ook wanneer volwassen kinderen schade in huis veroorzaken, geldt dekking van de inboedelverzekering. Gaat je kind op kamers? Dan is een eigen inboedelverzekering geen overbodige luxe. Ook in een studentenkamer liggen waardevolle spullen als laptops, smartphones en geluidsapparatuur. De gemiddelde studenten-inboedelverzekering kun je al voor een paar euro per maand afsluiten.

  • Autoverzekering

Eenmaal in het bezig van een rijbewijs, kan je zoon of dochter incidenteel jouw auto pakken zonder dat dit gemeld hoeft te worden bij de verzekeraar. Dit wordt echter anders als jouw kind vaker de auto gebruikt. In die situatie moet je kind als bestuurder bijgeschreven worden op de polis. Hierdoor gaat de premie mogelijk omhoog. Heeft je kind een eigen auto? Dan moet de verzekering sowieso op zijn of haar naam staan.

  • Reisverzekering

Op vakanties met pa en ma wordt steeds minder interessant voor opgroeiende kinderen. Bij veel verzekeraars volstaat de ouderlijke polis als je kind zelfstandig op vakantie gaat. Dit geldt vaak ook voor kinderen die op kamers wonen. Let wel op de voorwaarden. Sommige verzekeraars houden namelijk een maximumleeftijd aan voor het automatisch meeverzekeren van kinderen.

  • Rechtsbijstandverzekering

Juridische zaken kunnen eerder spelen als jouw kinderen volwassen worden. Denk aan een dure aankoop zonder levering, of de huur van de studentenkamer die extreem verhoogd wordt. In veel gevallen is jouw kind meeverzekerd op je eigen rechtsbijstandverzekering. Vaak geldt dit wel tot een maximumleeftijd.

  • Aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering

Zolang je kinderen thuis wonen, zijn ze verzekerd op jouw aansprakelijkheidsverzekering (met gezinsdekking). Dit geldt ook als je kinderen tijdens hun studie op kamers gaan. Hetzelfde geldt voor de ongevallenverzekering.

Wordt je kind binnenkort 18 jaar? Neem met hem of haar door welke acties er ondernomen moeten worden. Nu je toch bezig bent, is dit een goed moment voor een eigen verzekeringscheck. Kun je hulp gebruiken voor een scan van je verzekeringen? Onze specialisten helpen je graag verder. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie