Nieuws

Leegstaand huis? Let op de dekking van je woonverzekeringen!

Wanneer je woning om wat voor reden dan ook lange tijd leeg komt te staan, wordt mogelijk de dekking van je woonverzekeringen beperkt. Controleer dus goed wat je van de verzekering kunt verwachten bij leegstand.

dinsdag 11 juli 2023
Leegstaand huis? Let op de dekking van je woonverzekeringen!

Staat je huis langere tijd leeg? Dan heeft dat gevolgen voor de dekking van je opstalverzekering en inboedelverzekering. De kans op inbraak, diefstal en andere schades is groter in een onbewoond huis. Bij een lange periode van leegstand zijn niet alle gebeurtenissen automatisch verzekerd. Dit is wat je moet weten.

Vanaf welk moment kun je spreken van leegstand? De definities die verzekeraars hanteren zijn verschillend. Ga je drie weken op vakantie, dan wordt je woning over het algemeen niet als leegstaand gezien. Dit wordt al snel anders als je voor meer dan twee maanden weg gaat, of wanneer je woning ongemeubileerd is. Kort gezegd: zoek in je polisvoorwaarden op welke definitie jouw verzekeraar hanteert voor leegstand.

Vier scenario’s van leegstand

Je huis kan om verschillende redenen leegstaan. Meestal gaat het om één van de volgende situaties:

  • Je oude huis is nog niet verkocht terwijl je al in een nieuw huis woont.
  • Je nieuwbouwwoning is al wel opgeleverd, maar je woont er nog niet.
  • De bewoner is overleden en het huis moet nog verkocht worden.
  • Je bent langere tijd van huis vanwege bijvoorbeeld een wereldreis of een zakentrip. Weet je wanneer je weer terug bent, dan kun je bij de verzekeraar informeren of de verzekering door kan lopen. Vaak is dat mogelijk, onder voorwaarde dat je maatregelen neemt als tijdschakelaars op je verlichting.

Heb je een woning gekocht en ga je verhuizen? Zorg dan dat je opstalverzekering voor het nieuwe huis al ingaat op de overdrachtsdatum. Voor het oude huis blijft er een opstalverzekering nodig zolang je de eigenaar bent. Geef ook voor je inboedelverzekering door dat je gaat verhuizen. Sommige verzekeraars verzekeren tijdelijk zowel inboedel in de oude als nieuwe woning. Wel kan de dekking van je inboedelverzekering niet meer voldoende zijn als je nieuwe meubels of spullen gekocht hebt.

Leegstaand huis beperkt verzekerd

Een leegstaande woning is een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. In dat geval is het risico op schade groter, waardoor de dekking van je opstal- en inboedelverzekering vaak beperkt wordt. Meestal vervalt de dekking voor schade door diefstal, inbraak of vandalisme. Ook ruitschade en waterschade zijn niet langer gedekt. Oorzaken als brand, blikseminslag, storm en ontploffing blijven nog wel onder de dekking vallen. Sommige verzekeraars zijn strenger en bieden helemaal geen dekking of vragen een hogere premie. Controleer dus hoe jouw verzekeraar omgaat met leegstand.

Verplicht melden van leegstand

De meeste verzekeringen hebben een leegstandclausule. In dat geval ben je verplicht leegstand vroegtijdig bij je verzekeraar te melden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je geen vergoeding krijgt als je schade moet claimen.

Laat je je huidige huis binnenkort onbewoond achter? Controleer je woonverzekeringen op de voorwaarden op het gebied van leegstand. Wil je zekerheid over de dekking, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je precies vertellen wat de gevolgen zijn van leegstand op je verzekeringen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie