Nieuws

Help, mijn lijfrenteverzekering keert bijna uit

Komt jouw lijfrente verzekering binnenkort tot uitkering? Het opgebouwde kapitaal krijg je doorgaans in maandelijkse porties uitgekeerd. Je hebt ook de keus om de uitkeringen uit te stellen of te switchen naar banksparen. Hoe zit dat?

maandag 17 juli 2023
Help, mijn lijfrenteverzekering keert bijna uit

Heb jij in het verleden een lijfrenteverzekering afgesloten en nader je de pensioengerechtigde leeftijd? Mogelijk komt jouw lijfrenteverzekering binnenkort tot uitkering. In het verleden was je genoodzaakt om met het opgebouwde geld lijfrente te kopen. Tegenwoordig heb je meer mogelijkheden, die in sommige gevallen aantrekkelijker zijn.

Je lijfrenteverzekering komt tot uitkering zodra de einddatum is bereikt. In veel gevallen wordt het opgebouwde bedrag maandelijks uitgekeerd. Vaak kun je deze periodieke uitkering tijdelijk uitstellen. Voor de uitkering van de lijfrente heb je twee opties: een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering. Bij een tijdelijke uitkering ontvang je gedurende bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een maandelijkse betalingen. De hoogte ervan is afhankelijk van de actuele rentestand. Bij een lagere rentestand, geldt een lagere uitkering.

Uitstellen uitkering of vorm wijzigen

Je kunt ervoor kiezen om de uitkering van de lijfrenteverzekering uit te stellen. Je verlengt de lijfrenteverzekering dan als het ware. Het is ook mogelijk om bij een andere verzekeraar je lijfrente onder te brengen. Als je het helemaal anders wilt, kun je ook voor een andere vorm kiezen bij het sparen voor je pensioen. Zo zorg je er voor dat je pensioen goed aanpast bij je huidige situatie.

Banksparen als alternatief voor lijfrenteverzekering

Een veel gemaakte stap is de overstap van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Dit werkt net iets anders dan een lijfrenteverzekering. Zo ontvang je bij banksparen vanaf de AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Kom je te overlijden? Dan stopt de uitkering en gaat het tegoed naar jouw nabestaanden.

Over het algemeen levert banksparen meer rendement op dan een lijfrenteverzekering. Daarnaast zijn de kosten doorgaans lager, waardoor de uitkering hoger uitvalt.

Oude regelingen

Er gelden afwijkende regels voor lijfrenteverzekeringen voor 1992 zijn afgesloten en voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen die voor 16 oktober 1990 zijn ingegaan. Je hoeft in dat geval vaak geen lijfrente aan te kopen. Onder voorwaarden mag je het gespaarde bedrag ook aan iemand schenken.

Inkomstenbelasting bij lijfrente-uitkering

Sparen voor je pensioen met een lijfrenteverzekering is fiscaal aantrekkelijk omdat je tijdens de opbouwfase de premie kunt opvoeren als aftrekpost. Als de einddatum van de verzekering is bereikt, moet je echter wel belasting betalen in de vorm van inkomstenbelasting. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je mogelijk wel een lager belastingtarief.

Komt jouw lijfrente verzekering binnenkort tot uitkering? Of wil je meer weten over een lijfrenteverzekering, banksparen of andere mogelijkheid om je pensioen aan te vullen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie