Nieuws

Extra aflossen op je hypotheek: de voor- en nadelen

Door extra af te lossen op je hypotheek dalen je maandlasten. Toch is extra aflossen niet voor iedereen even verstandig.

maandag 24 juli 2023
Extra aflossen op je hypotheek: de voor- en nadelen

Hypotheeklasten bestaan bij de meeste mensen uit twee delen: de rente die je verschuldigd bent en de aflossing. Door extra af te lossen op je hypotheek daalt de schuld en daarmee de maandlasten. Je kunt echter niet altijd onbeperkt extra aflossen op je hypotheek en niet in elke situatie is een extra aflossing gunstig.

Bij de meeste geldverstrekker mag je per kalenderjaar maximaal 10% van de oorspronkelijke leensom extra aflossen. Wanneer je meer aflost, loopt de geldverstrekker rente-inkomsten mis en rekent hiervoor een boete. Dit is alleen het geval als jouw lopende rente hoger is dan de actuele rente. Nu de rentes gestegen zijn, kan het zijn dat je lopende rente van bijvoorbeeld 2,5% lager is dan de actuele rente (gemiddeld 4%). Soms hoef je dan geen boeterente te betalen, omdat de geldverstrekker geen rente-inkomsten misloopt. Hij kan het geld dat jij aflost, namelijk weer uitlenen tegen een hoger rentetarief.

Lagere risicoklasse door extra aflossing

Naast dat de lasten door een extra aflossing lager uitpakken, kun je mogelijk ook genieten van een lager rentetarief. Dit kan alleen als je een hypotheek hebt zonder NHG. In dat geval wordt boven op de basisrente een renteopslag gerekend. De meeste geldverstrekkers rekenen een hogere renteopslag wanneer je hypotheek verhoudingsgewijs dichter bij de waarde van de woning ligt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van risicoklassen. Valt jouw hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse, dan is de opslag vaak ook lager waardoor het rentetarief daalt. Op jaarbasis kan dit flinke som geld schelen.

Geldverstrekkers bepalen zelf de indeling van de risicoklassen en de hoogte van de opslag. Kijk voor je extra aflost of je in een lagere klasse komt. Sommige mensen lossen precies zoveel af tot ze in een lagere klasse komen. Laat je wel goed adviseren over extra aflossen. Er kunnen namelijk ook nadelen aan zitten.

Hypotheekrenteaftrek omlaag door extra aflossing

Door een extra aflossing op je hypotheek ga je minder rente betalen. De schuld waarover je rente betaalt, is immers minder. Dit heeft effect op je hypotheekrenteaftrek. Doordat je minder rente betaald krijg je ook minder aftrek. Je belastbaar inkomen in box 1 wordt dan hoger en ga je meer belasting betalen. Dit kan invloed hebben op de hoogte van je toeslagen of de voorlopige teruggave.

De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gaan de komende jaren stapsgewijs veranderen. Hierdoor kan ook het effect van je extra aflossing ook anders zijn. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

De voor- en nadelen van extra aflossen op een rij

Aflossen op je hypotheek heeft verschillende voor- en nadelen. Heb je bijvoorbeeld andere leningen lopen dan kan het verstandig zijn eerst die af te lossen. Rentes van andere leningen liggen vaak hoger dan de hypotheekrente. Ook wanneer de spaarrentes stijgen kan het interessanter zijn om te sparen dan om af te lossen. Dit zijn nog enkele andere voor- en nadelen van extra aflossen:

Voordelen

Nadelen

Je hypotheekschuld daalt.

Het geld dat je aflost kun je niet opnieuw gebruiken.

Je maandlasten dalen. 

Extra aflossen kan fiscale gevolgen hebben.

Mogelijk val je in lagere risicoklasse waardoor het rentetarief daalt.

Extra aflossen op (bank)spaarhypotheek of levenhypotheek is doorgaans onverstandig.

Kans op restschuld wordt kleiner.

 

​Benieuwd of aflossen op jouw hypotheek een goede investering is van je spaarcenten? Wij zoeken dit graag voor je uit. We denken eventueel ook mee over andere alternatieven. Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie