Nieuws

Eerste zomerstorm van 2023. Dit dekt je verzekering

Storm Poly is de heftigste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Met wel windstoten tot wel 140 kilometer per uur. Dit kan schade veroorzaken aan je huis, auto of inboedel. Met deze verzekeringen zijn de schades mogelijk gedekt.

woensdag 5 juli 2023
Eerste zomerstorm van 2023. Dit dekt je verzekering

Met Poly is de eerste zomerstorm van 2023 een feit. Wat betreft de windkracht gaat het meteen om heftigste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Vooral in het noorden van het land is de storm heftig. Hoe zit het met eventuele schade aan jouw woning, auto of andere spullen? 

In Noord-Holland, Friesland Flevoland en het IJsselmeergebied was code rood gegeven, de hoogste weerswaarschuwing. In die gebieden teisterden windstoten van 120 kilometer per uur het landschap. In Noord-Holland zijn zelfs windstoten tot 140 kilometer per uur gemeten. Verzekeraars dekken de schade door storm meestal als er sprake is van windkracht 7 of meer (50-61 km/u).

Stormschade in en rond je huis

Schade aan spullen in huis vallen onder de inboedelverzekering. Hierbij kun je denken aan een lekkage die schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld je meubels. Spullen in de schuur vallen ook onder de gemiddelde inboedelverzekering. Voor schade aan een trampoline, tuinmeubilair of andere losse zaken kun je niet bij jouw inboedelverzekeraar terecht. De planten in je tuin en bestrating zien verzekeraars ook als losstaand.

Stormschade aan je huis

Naast spullen kan ook je woning zelf schade oplopen. Zo gaat er geen storm voorbij zonder dat er dakpannen van menig dak waaien. Schade aan het dak, of aan andere vaste onderdelen van je woning, vallen onder de opstalverzekering. Soms is er ook sprake van vervolgschade. Een voorbeeld is water dat je woning in loopt door het beschadigde dak. Ook dergelijke schade kan onder de opstalverzekering vallen.

Stormschade aan je auto

De meeste mensen hebben hun auto voor de deur staan. Daar zijn ze kwetsbaar voor rondvliegende takken of andere objecten. Hetzelfde geldt op de weg zelf. Heb je schade aan je auto door storm, dan kun je een schadevergoeding krijgen vanuit een casco (WA+) of allrisk autoverzekering. Voorwaarde is onder andere dat de schade buiten je eigen schuld om is veroorzaakt. Laat je de deur openstaan om de boodschappen even binnen te brengen en waait deze uit zijn voegen? Dat valt niet standaard onder de dekking. Heb je enkel een WA-verzekering? Dan krijg je geen kosten vergoed na schade door storm.

Wat te doen bij stormschade?

Heb je schade aan bijvoorbeeld je woning of auto, onderneem snel actie. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

 • Bijtijds melden
  Geef de schade zo snel mogelijk door, eventueel met foto’s. De verzekeraar kan vervolgens beoordelen of er wel of geen inspectie van de schade op locatie nodig is.
 • Beperkt vervolgschade zo veel mogelijk
  Het is je eigen verantwoordelijkheid om vervolgschade zo veel mogelijk te beperken. Doe je dit niet, dan kan keert de verzekeraar mogelijk geen schadevergoeding uit.
 • Facturen
  Het kan handig zijn als je facturen of andere bewijzen hebt die de waarde van beschadigde spullen aantonen.
 • Geen achterstallig onderhoud
  Is er sprake van achterstallig onderhoud? De verzekeraar kan besluiten dat dit de schade in de hand heeft gewerkt, wat uitsluiting op de dekking als gevolg kan hebben.

Om schade te voorkomen is het verstandig losse spullen vast te zetten en zo veel mogelijk binnen te blijven. Moet je toch op pad? Blijf indien mogelijk uit de buurt van bomen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie