Nieuws

8 logische vragen aan de verkopend makelaar

Daar sta je dan in je mogelijke nieuwe huis. Nu is het zaak om de juiste vragen te stellen aan de verkopend makelaar. Wat vraag je en hoe krijg je de juiste informatie uit hem of haar?

woensdag 19 juli 2023
8 logische vragen aan de verkopend makelaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij het kopen van een woning gaat dit op. Denk goed na over wat je wilt weten over jouw potentiële nieuwe woning. Vraag de verkopend makelaar gerust het hemd van z’n lijf. Houd er wel rekening mee dat deze werkt voor de verkoper. Wees dus enigszins kritisch op de antwoorden. Met de volgende vragen ga je voorbereid het gesprek aan.

1. De reden van de verkoop

Vraag gerust naar de reden van vertrek. Sommige redenen zullen voor jou geen of weinig invloed hebben. Bijvoorbeeld een scheiding of de wens om groter te willen wonen. Zaken als luidruchtige buren of stank door een nabijgelegen fabriek kunnen ook jouw woonpret drukken. Twijfel je aan de genoemde reden? Wandel eens door de buurt en vraag buurtbewoners naar hun woonervaring. Doorgaans krijg je zo een objectief antwoord.

2. (Verborgen) gebreken

Sommige huizen hebben gebreken die niet direct zichtbaar zijn. Vraag dus zeker naar verborgen gebreken. De verkopend makelaar is verplicht eerlijk antwoord te geven. Het is niet automatisch zo dat de makelaar en verkoper aansprakelijk zijn wanneer achteraf toch gebreken aan het licht komen. Zeker als het gaat om problemen die ook bij hen niet bekend waren of konden zijn.

Als koper heb je zelf onderzoeksplicht, je bent dus zelf verantwoordelijk om de staat van het huis te controleren. Dit kan onder meer met een bouwkundige keuring.

3. Verbouwingen en kwaliteit

Aan een woning wordt nog wel eens wat toegevoegd of veranderd. Vraag of er sprake is geweest van verbouwingen en informeer naar de details daarvan. Deze kunnen namelijk invloed hebben op de koopprijs. Vraag bijvoorbeeld of er een verbouwvergunning is afgegeven of nodig was als er een uitbouw is.

4. Interesse andere kopers

De interesse in een woning is bepalend voor jouw onderhandelingspositie. In deze markt is het gemiddelde huis snel verkocht. Toch is het goed om te vragen hoe het met de interesse zit. Dan kun je voor jezelf bepalen hoeveel ruimte je jezelf geeft om te onderhandelen.

5. Inzicht in de planning

Het is als koper handig om te weten wat de verkoper verwacht van de vervolgprocedure. Heeft de verkoper tijd voor een tweede bezichtiging of wil hij zo snel mogelijk een bod ontvangen? Met die wetenschap kun je jouw tempo afstemmen op die van de verkoper.

6. Toestemming voor foto’s en onderzoek

Bij het bezichtigen van de woning wil je weten of alles goed werkt. Vraag aan de makelaar of je bepaalde dingen, zoals ramen en deuren, mag testen. Wil je zelf extra foto’s maken, vraag dan ook om toestemming.

7. Prijzen in de buurt

Check op huizensites als Funda wat verkopers van soortgelijke huizen in de buurt vragen. Houd rekening met mogelijke verschillen als een nieuwe keuken, tweede badkamer of uitbouw. Je kunt de vraag ook stellen aan de verkopende makelaar.

8. Wat is inbegrepen bij de verkoop

Misschien vind je de gordijnen op de slaapkamers ideaal omdat je dan niet direct nieuwe hoeft aan te schaffen. Vraag de makelaar welke spullen van het huis inbegrepen zijn. Blijven er spullen achter? Laat dit in het koopcontract opnemen, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan.

Ben je niet zo van de kritische vragen en onderhandelingen? Een aankoopmakelaar kan dit voor je uit handen nemen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid bij de verkoper aanklopt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie