Nieuws

Zo beperk je het brandgevaar van zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak zijn goed voor de energierekening maar kan ook risico's met zich meebrengen. Brandrisico's bijvoorbeeld. Gelukkig kun je deze risico's zelf beperken.

dinsdag 27 juni 2023
Zo beperk je het brandgevaar van zonnepanelen

Onlangs zijn acht woningen verwoest bij een brand in Arnhem. Hoewel zonnepanelen niet oorzaak van de brand waren, speelden ze wel een hoofdrol. In het afgelopen jaar is het aantal meldingen van brand, bliksem of explosie van zonnestroominstallaties flink toegenomen. Hoe kun je het risico zelf beperken?

De brand in Arnhem liep vooral uit de hand doordat de zonnepanelen aan één stuk door over het huizenblok lag. Toen de brand eenmaal onder de zonnepanelen kwam, sloegen de vlammen snel over naar andere woningen. Daarnaast kreeg het bluswater geen grip op het dak door de dichte structuur van de zonnepanelen. Hoewel dit een uitzonderlijke situatie was, waarschuwt de brandweer extra alert te zijn voor brand bij zonnepanelen.

Ga voor een erkend installateur

Het installeren van zonnepanelen is een technische klus. Wanneer zonnepanelen niet zorgvuldig geïnstalleerd worden, is de kans op brand of andere problemen met de zonnepanelen groter. Met een erkend installateur weet je dat de panelen voldoen aan de veiligheidseisen en geldt er doorgaans garantie. Een erkend installateur kun je herkennen aan een keurmerk.

Houd de omvormer vrij

Een omvormer heb je nodig om opgewekte stroom om te zetten in elektriciteit. Deze apparaten kunnen heel heet worden. Het is daarom belangrijk om de omvormer op een brandveilige achtergrond te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een stenenmuur of gipswand. Daarnaast moet de omvormer warmte kunnen afgeven. Plaats dus geen spullen binnen 50 centimeter van de omvormer.

Kies voor onbrandbare dakisolatie

Vooral bij zonnepanelen die in het dak worden geplaatst, als vervanging van de dakpannen, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van onbrandbare dakisolatie. Bij een dergelijke installatie is er namelijk weinig ventilatieruimte, waardoor het isolatiemateriaal heet kan worden en kan ontbranden.

Onderhoud van de zonnepanelen

Onderhoud is onmisbaar als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. In de eerste drie jaar na plaatsing is een zelfstandige check doorgaans voldoende. Doe dit met regelmaat. Maak de zonnepanelen schoon, check of je niet per ongeluk spullen in de buurt van de omvormer hebt geplaatst en kijk of de kabels er nog goed uit zien. Controleer of de kabels niet gespannen staan, je geen koperen kleur ziet en het omhulsel niet verkleurd is. Na drie tot vijf jaar kun je met de installateur overleggen welk onderhoud raadzaam is. Laat het onderhoud doen door een erkend installateur met keurmerk.

Zonnepanelen verzekeren

Bij een eigen woning vallen zonnepanelen doorgaans onder je opstalverzekering. Als je een pand huurt, is een inboedelverzekering eerder aan de orde. In beide gevallen zijn je zonnepanelen meestal gedekt tegen brand, hagel, water, onweer en bliksem. Lees de voorwaarden van je verzekering goed door. Niet alle schades aan je zonnepanelen vallen onder de dekking. Denk aan schades die je niet met het blote oog kunt zien, of indirecte schade door het minder presteren van de zonnepanelen.

Heb je onlangs zonnepanelen laten plaatsen? Geef dit door aan je verzekeraar, anders vallen ze mogelijk niet onder de dekking. Je kunt ook een aparte verzekering voor je zonnepanelen afsluiten. Vaak valt de gevolgschade dan wel onder de dekking. Reken wel op een hogere premie.

Zorg dat je weet hoe je de zonnepanelen uit kunt schakelen. Zo kun je ze zelf uitzetten wanneer je twijfelt aan de veiligheid. Benieuwd op welke veiligheidsrisico’s je kunt letten bij zonnepanelen? Het ‘Veilig huis Vinkie’, een initiatief van de Brandweer, biedt een handige afvinklijst.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie