Nieuws

Wat kan je nog met een aflossingsvrije hypotheek?

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwden recent voor de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Waarom deden ze dit en wat zijn jouw opties?

dinsdag 20 juni 2023
Wat kan je nog met een aflossingsvrije hypotheek?

De ooit zo populaire aflossingsvrije hypotheek is vandaag de dag minder in trek. Onder voorwaarden is het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek nog steeds mogelijk. Het aantrekkelijke van deze hypotheekvorm is de relatief lage maandlasten. Je betaalt namelijk alleen rente en geen maandelijkse aflossing. De keerzijde is dat je hypotheekschuld niet daalt en je geen vermogen opbouwt.

Normaal gesproken los je de aflossingsvrije hypotheek af aan het einde van de looptijd. Vaak na 30 jaar of als je de woning verkoopt. Er zijn ook andere opties om je aflossingsvrije hypotheek (deels) af te lossen. Bijvoorbeeld door je overwaarde in te zetten, tussentijds al af te lossen of door je hypotheekvorm te wijzigen.

Extra aflossen hypotheek

Om de aflossingsvrije hypotheek (deels) af te kunnen lossen, hebben veel mensen een levensverzekering of andere spaarvorm. Het is ook mogelijk om tussentijds extra af te lossen op je hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld. Bij veel geldverstrekkers kun je ieder jaar een bepaald percentage van de hypotheek boetevrij aflossen.

Omzetten naar andere hypotheekvorm

Wil je af van jouw aflossingsvrije hypotheek? Omzetten naar een andere hypotheekvorm is mogelijk. Denk aan omzetting naar een lineaire of annuïtaire hypotheek. Vervolgens betaal je rente én los je tegelijkertijd af. Let er wel op dat dit kan resulteren in hogere maandlasten. Die moet je wel kunnen dragen.

Overwaarde op woning inzetten

In sommige gevallen is het mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen nadat de looptijd is verstreken. Geldverstrekkers kunnen dit bijvoorbeeld aanbieden als je een hoge overwaarde op je woning hebt. Heb je geen overwaarde of is de hypotheek hoger dan de waarde van je woning? Graag bekijken we samen met je wat de mogelijkheden zijn.

Hypotheekrenteaftrek

Sinds 2001 is de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar. Mensen die voor 2001 een hypotheek hebben afgesloten, hebben vanaf het moment dat de regel inging nog recht op dertig jaar aftrek. Hun hypotheekrenteaftrek vervalt dus in 2031. Veel mensen krijgen vanaf dat moment dan ook te maken met hogere woonlasten.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwden recent voor de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Wat je het beste kunt doen om de risico’s te beperken, hangt af van je financiële situatie en je toekomstplannen. Het is belangrijk om altijd gedegen informatie te verzamelen en persoonlijk advies in te winnen.

Het afsluiten of aanpassen van een hypotheek is altijd maatwerk. Zorg ervoor dat je hypotheek goed aansluit bij je financiële situatie en wensen. Overweeg je jouw (aflossingsvrije) hypotheek te wijzigen of heb je overwaarde en wil je dat effectief inzetten? We voorzien je graag van advies. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie