Nieuws

Veel starters benutten regelingen voor woningaankoop niet

Op dit moment zijn er maar liefst 18 regelingen beschikbaar voor starters die een woning willen kopen. Veel van deze regeling zijn niet bekend bij startende huizenkopers, zo blijkt in de praktijk.

dinsdag 6 juni 2023
Veel starters benutten regelingen voor woningaankoop niet

Wil je als starter een woning kopen? Ondanks de gedaalde woningprijzen blijft het kopen van een eerste woning uitdagend. Diverse gemeenten en organisaties bieden regelingen aan die koopstarters ondersteunen bij het financieren van een woning. Het probleem is onbekendheid onder starters, waardoor in de praktijk weinig gebruik van gemaakt wordt van de regelingen.

In opdracht van minister de Jonge deden Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) onderzoek naar de verschillende oplossingen die starters aan een eerste woning kunnen helpen. Op dit moment zijn er maar liefst 18 regelingen beschikbaar, met nog zes in ontwikkeling.

Vijf regelingen voor starters

Met 18 mogelijke oplossingen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om het behapbaar te houden, kun je de volgende categorieën aanhouden:

 • Financieringsinstrument
  Er gelden verruimde leennormen als een koopwoning te duur is om met een reguliere hypotheek te financieren. In dat geval kun je een aanvullende lening krijgen. Over die lening hoef je in de eerste periode nog geen rente of aflossing te betalen. Na een bepaalde periode wordt periodiek getoetst of je financieel in staat bent om de lening terug te betalen.
 • Koopinstrument
  Je krijgt bij bepaalde woningen de mogelijkheid om de woning onder de marktwaarde te kopen. Dit wordt vaak een korting genoemd, maar dit is in werkelijkheid een uitgestelde betaling. Bij verkoop moet je dit deel terugbetalen.
 • Erfpachtinstrument
  Bij erfpacht koop je het recht om de woning, die op een bepaald stuk grond staat, te bewonen. In dat geval is de woning van jou, maar de grond niet. Hierdoor is de koop van de woning een stuk goedkoper. Wel moet je een jaarlijkse vergoeding betalen om de grond te gebruiken (een canon). Deze vergoeding is fiscaal aftrekbaar.
 • Mix van erfpacht en koopinstrument
  Er is sprake van zowel erfpachtinstrument en koopinstrument. In dat geval wordt er een woning aangeboden waarbij je alleen het recht op de woning koopt en dus niet de grond. Daarnaast kan de koper ook een uitgestelde betaling krijgen (koopinstrument). Deze oplossing wordt echter beperkt ingezet.
 • Huur met koopoptie of deling vermogensvorming
  Dit inog een vrij nieuwe oplossing en bij verschillende organisaties nog in ontwikkeling. Met deze variant koop je geen woning, maar je huurt deze. Ondanks dat je de woning huurt, kun je toch vermogen opbouwen om in de toekomst wel een eigen woning te kunnen kopen. Daarnaast kun je een koopoptie krijgen als je na enige tijd voldoende verdient.

Financierings- en koopinstrument het populairst

Van de startersregelingen wordt vooral het financierings- en koopinstrument gebruikt. Al blijft het gebruik ervan hangen rond de 5.000 aangekochte woningen per jaar. Dit is 1,5% van alle jaarlijkse woningtransacties. Dat er zo weinig gebruik van de oplossingen worden gemaakt, komt mogelijk door het lokale karakter en de beperkte bekendheid.

Regelingen vaak gebonden aan woonplaats

Startersregelingen worden voornamelijk aangeboden door gemeenten en (lokale) organisaties en zijn vaak gebonden aan die locatie. Zo wordt het financieringsinstrument aangeboden via gemeenten. Je kunt hier dus alleen gebruik van maken als je een woning koopt in een gemeente die deze oplossing aanbiedt. Veel regelingen zijn ook woninggebonden. Zo wijst een woningcorporatie of gemeente bepaalde huizen aan die in aanmerking komen voor een koop- of erfpachtinstrument. Als starter moet je dus op de hoogte zijn van de lokale initiatieven om er gebruik van te maken.

Wil jij als starter een woning kopen, maar weet je niet precies hoe? Wij kunnen je helpen je financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Uiteraard nemen we daarbij mogelijke regelingen mee die het kopen van een eerste woning vergemakkelijken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie