Nieuws

Spaarrente ABN, Rabobank en ING 1 procent. Dubbele mogelijk bij kleinere bank

In de komende maanden ligt een verdere verhoging van de spaarrente voor de hand. Wat kun je als spaarder verwachten en welke bank biedt op dit moment de hoogste spaarrente?

dinsdag 13 juni 2023
Spaarrente ABN, Rabobank en ING 1 procent. Dubbele mogelijk bij kleinere bank

Vorig jaar december zagen we de eerste verhogingen van de spaarrente. Spaarders bij ABN AMRO, Rabobank en ING kregen eindelijk weer rente over hun spaarsaldo. In het afgelopen half jaar is het vervolgens hard gegaan. Bij de grotere banken is een spaarrente van 1 procent weer haalbaar. Minder bekende aanbieders doen daar nog een schep bovenop.

De huidige top-10 hoogste spaarrentes van het moment zijn:

Spaarbank Jaarlijkse rente in %
Yapi Kredi Bank  2,08
DHB Bank  1,65
Anadolubank  1,55
Leaseplan Bank  1,51
Centraal Beheer  1,50
Argenta  1,30
NIBC  1,25
GarantiBank  1,25
Nationale Nederlanden  1,10
Brand New Day  1,10


In dit artikel nemen we alleen aanbieders mee die een registratie in Nederland hebben en waarvoor het Nederlandse Garantiestelsel geldt. Bij een faillissement is door de regeling spaargeld tot € 100.000 per bank gegarandeerd.

De exacte voorwaarden kunnen verschillen per bank. Zo krijg je bij de ene aanbieder rente jaarlijks uitgekeerd, terwijl andere per kwartaal rente uitkeren.

Hogere spaarrente door inflatie

De hogere spaarrente heb je voor het grootste deel te danken aan de inflatie. Prijzen van spullen en diensten werden in het afgelopen jaar in een snel tempo duurder. Centrale Banken als de ECB reageerden hierop met stevige verhogingen van de rente. Onder andere ABN, Rabobank en ING kregen hierdoor opeens weer rente over het geld dat ze tijdelijk bij de ECB parkeren. Goed nieuws voor spaarders, die een deel van de hogere ECB-rente doorberekend zien in de spaarrente die ze ontvangen.

Hoogste spaarrente op deposito

Kun je jouw spaargeld een tijdje missen? Bij het afsluiten van een spaardeposito ontvang je een hogere rente. Je spaargeld staat in dat geval vast, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. Het renteverschil is relatief groot. Zo biedt de huidige koploper Yapi Kredi Bank een rente van 3,10 procent bij een looptijd van één jaar. Ten opzichte van de vrij opneembare spaarrekening is dit een plus van 1,02 procent. Het verschil wordt nog iets groter als je jouw spaargeld twee jaar vastzet.

In de komende maanden ligt een verdere verhoging van de spaarrente voor de hand. De ECB wil eerst een bevestiging van lagere inflatie voordat het beleid van hogere rentes wordt afgezwakt. Daarnaast reageren banken met vertraging op renteontwikkelingen. Toch lijkt de kans klein dat de spaarrente de komende maanden even hard stijgt als in de voorgaande. In dat opzicht valt een deposito met een looptijd van 1 jaar te overwegen. Je profiteert dan nu alvast van een hogere rente en het risico is beperkt dat je veel rente misloopt binnen één jaar.

Voordat je een deposito overweegt, moet je wel bedenken of je het geld tijdelijk kunt missen. Heb je het geld toch nodig omdat de auto er mee stopt of krijg je te maken met een andere financiële tegenvaller? Het spaargeld opnemen tijdens de looptijd kan over het algemeen alleen tegen betaling van een boeterente.

De gestegen spaarrente is op zich goed nieuws. Reken jezelf alleen niet te snel rijk. Afgelopen mei bedroeg de inflatie 6,1 procent. Een spaarrente van 1 procent is in dat kader eerder een pleister op de wond. Gelukkig valt er weer voldoende te kiezen en kun je zelf bepalen waar je jouw spaargeld onderbrengt.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie