Nieuws

Regenrecord in zicht. Deze waterschade aan je huis is gedekt

Water kan zorgen voor forse schade aan je woning. Zeker als het vrij spel krijgt en er niet tijdig maatregelen worden getroffen. Gelukkig biedt een inboedel- en opstalverzekering dekking.

dinsdag 9 mei 2023
Regenrecord in zicht. Deze waterschade aan je huis is gedekt

Dit jaar is er tot 7 mei al 359 millimeter regen gevallen in De Bilt. Alleen het voorjaar van 1988 was nog net iets natter. Helaas wordt niet al het overtollige water goed afgevoerd, wat kan resulteren in waterschade aan je spullen of huis. In die situatie bieden zowel je inboedel- als opstalverzekering dekking voor waterschade. Wat is het verschil?

De opstalverzekering vergoedt schade aan het huis zelf en de vaste delen van de tuin. Hier valt ook schade aan vloeren of muren onder. Als het gaat om beschadigde bezittingen in bijvoorbeeld de kelder, valt dit onder de inboedelverzekering.

Welke vormen van waterschade worden gedekt?

De daadwerkelijke vergoeding van waterschade door de verzekeraar is afhankelijk van de richting die het water op is gegaan. Verzekeraars maken onderscheid tussen:

 • Waterschade via water van onderen
 • Waterschade via water van de zijkant
 • Waterschade via water van binnenuit

Schade als gevolg van zijwaarts water valt niet binnen de gebruikelijke dekking van zowel de inboedel- als opstalverzekering. Denk hierbij aan schade door een overstroomde rivier. Als de kelder volloopt door regenwater op straatniveau, wordt dit beschouwd als water van onderaf. Schade veroorzaakt door lekkende waterleidingen of verwarmingssystemen van binnenuit wordt doorgaans wel gedekt.

Gebruikelijke uitsluitingen na waterschade

Vochtplekken in de kelder kunnen ook ontstaan door opkomend grondwater, maar dit valt over het algemeen buiten de dekkingsvoorwaarden. Hetzelfde geldt voor schade aan muren als gevolg van water dat door een buitenmuur sijpelt. Om de exacte vergoedingen en uitsluitingen te achterhalen, kun je de verzekeringsvoorwaarden checken.

Het is ook je eigen verantwoordelijkheid om schade te voorkomen of te beperken. Als regenwater bijvoorbeeld via een open raam naar binnen stroomt, is het risico groot dat je zelf opdraait voor de herstelkosten.

Wat te doen na waterschade?

Heb jij te maken met waterschade in jouw huis? Onderneem zo snel mogelijk de volgende stappen:

 • Schakel de watertoevoer uit
  Het lijkt een open deur, maar is wel een belangrijke stap. Zo voorkom je erger.
 • Documenteer de schade
  Maak foto's en video's om de omvang van de schade vast te leggen. Dit kan van pas komen bij indienen van de schade bij je verzekeraar.
 • Meld de schade bij je verzekeringsmaatschappij
  Meld de waterschade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Volg de instructies van de verzekeraar en lever alle nodige gegevens aan.
 • Ruim het water op en voorkom schimmelgroei
  Verwijder zoveel mogelijk water uit je huis en gebruik ventilatoren, ontvochtigers en natuurlijke ventilatie in de strijd tegen het vocht. Dit helpt schimmel te voorkomen. Het openen van ramen en deuren bevordert de luchtcirculatie en kan ook helpen bij het drogen.
 • Roep eventueel professionele hulp in
  Gaat het om ernstige schade? Overweeg professionele hulp in te schakelen. Een gespecialiseerd bedrijf kan helpen bij het drogen, reinigen en herstellen van je huis.

Water kan zorgen voor forse schade aan je woning. Zeker als het vrij spel krijgt en er niet tijdig maatregelen worden getroffen. Gelukkig biedt een inboedel- en opstalverzekering, onder voorwaarden, dekking voor geleden schade.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie