Nieuws

Woningprijzen gedaald, maar niet in alle provincies

De woningprijzen dalen verder. Toch dalen de prijzen niet in het gehele land. In vijf provincies zijn de prijzen het eerste kwartaal van 2023 nog gestegen.

dinsdag 25 april 2023
Woningprijzen gedaald, maar niet in alle provincies

Zoals verwacht zet de daling van de woningprijs door. Toch daalt de prijs niet overal even hard. In maart was er in vijf provincies zelfs sprake van een stijging. Wel neemt bijna overal het aantal woningverkopen af. Zo zit het in jouw provincie. 

In maart zijn de prijzen van bestaande koopwoningen 2,3 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De gemiddelde transactieprijs was in maart gemiddeld € 415.141. Hiermee ligt de gemiddelde woningprijs nog steeds 89 procent hoger dan in het dal van 2013.

Eerste kwartaaldaling in 9 jaar

Maandelijkse prijswijzigingen zeggen vaak minder dan veranderingen per kwartaal. Het CBS heeft daarom ook gekeken naar de kwartaalontwikkelingen. In het eerste kwartaal van 2023 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen gedaald (-0,7%). Voor het eerst sinds negen jaar is hiermee de woningprijs in een kwartaal gedaald vergeleken met deze periode het jaar daarvoor.

Woningprijsstijging in vijf provincies

In zeven van de twaalf provincies werden woningen minder waard. In Utrecht daalden de prijzen het hardst (-3%), op de voet gevolgd door Noord-Holland (-2,9%). In de provincies Zeeland, Overijssel, Drente, Noord-Brabant en Zuid-Holland stegen de woningprijzen. De stijging is wel klein vergeleken met eerdere kwartalen. Zeeland kende de grootste prijsstijging. Een bestaande koopwoning kostte in die provincie gemiddeld 2,3 procent meer dan een jaar eerder. In Zuid-Holland nam de woningprijs het minste toe (+0,4%).

Minder woningen verkocht

In het eerste kwartaal van 2023 daalde ook het aantal woningen dat van eigenaar wisselden. In totaal werden er 40.437 huizen verkocht, dit is een daling van 7,9 procent. In Friesland daalde het aantal woningtransacties het meest (-18,6%). Alleen in Utrecht werden er meer woningen verkocht dan vorig jaar (+0,9%).

Vooral appartementen worden goedkoper

Het CBS heeft bij de woningmarktontwikkelingen ook het type woning onder de loep genomen. Bij vrijwel alle woningtype daalden de prijzen. Alleen vrijstaande woningen zijn duurder geworden (+1,6%). De prijzen van appartementen zijn het meest gedaald. Bij alle woningtypes zijn in het eerste kwartaal minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Vooral vrijstaande woningen en appartementen zijn minder in trek.

De meeste grootbanken zijn het erover eens dat de woningprijzen komende tijd verder zullen dalen. Dit is geen reden voor paniek. Veel woningeigenaren hebben ruime overwaarde. Maak jij je zorgen over je financiële situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij zoeken graag voor je uit hoe je er financieel voor staat en kunnen je helpen financieel gezond te blijven.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie