Nieuws

Verantwoord besparen op je verzekeringen

Door de hoge inflatie kiezen veel mensen ervoor om te besparen op hun verzekeringen. Doe dit wel op een verantwoorde manier, zodat je in de toekomst niet in de problemen komt.

zaterdag 1 april 2023
Verantwoord besparen op je verzekeringen

Het leven is een stuk duurder geworden. Veel mensen zijn hierdoor op zoek naar manieren om te besparen op hun uitgaven. Vaak wordt daarbij ook gekeken naar afgesloten verzekeringen. Wil jij ook besparen op je verzekeringen? Met deze tips doe je dit bewust.

Eén op de tien Nederlanders overweegt te besparen door het opzeggen van een verzekering, blijkt uit onderzoek van Allianz Direct. Hoewel dit niet altijd een verkeerde beslissing hoeft te zijn, is het wel belangrijk om de risico’s goed af te wegen. Kan en wil je bij schade de nodige herstelkosten zelf dragen? Dit zijn manieren waarop je verantwoord kunt besparen op je verzekering, zonder direct de (volledige) dekking te verliezen:

 • Voorkom dubbele dekking
  Dubbele dekking houdt in dat je op verschillen verzekeringen voor hetzelfde risico dekking hebt. Dit is vaak het geval bij pechhulp, medische kosten in het buitenland of rechtsbijstand. Doorgaans is dit zonde van het geld, want een schadevergoeding krijg je enkel vanuit één polis.
 • Voorkom oververzekering
  Bij oververzekering is het verzekerde bedrag hoger dan de financiële waarde. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een inboedelverzekering hebt afgesloten met een dekkingswaarde van € 60.000, terwijl de werkelijke waarde € 50.000 is. In dat geval betaal je een hogere premie, terwijl bij schade de uitkering nooit meer is dan de werkelijke waarde. Oververzekering komt ook vaak voor bij auto’s.
 • Kijk of pakket korting mogelijk is
  Soms krijg je korting als je meerdere verzekeringen bij één verzekeraar afsluit. Daarmee kun je mogelijk besparen op je premie, al kan het soms toch goedkoper zijn ze los af te sluiten. Vergelijk wel altijd de verschillende verzekeringen los van elkaar, zodat je de dekking hebt die aansluit bij je situatie.
 • Verhoog je eigen risico
  Door het eigen risico te verhogen, kun je doorgaans korting krijgen op de premie. Je betaalt immers eerst een groter deel zelf voordat de verzekeraar de rest vergoed. Bij je zorgverzekering geldt het eigen risico over een heel jaar. Bij andere verzekeringen geldt er per schadegeval een eigen risico. Let hier dus goed op bij het verhogen.
 • Kijk naar je (doorlopende) reisverzekering
  Ga je regelmatig op vakantie of weekendjes weg? Dan kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn dan een kortlopende reisverzekering. Kijk bij de doorlopende verzekering wel of de dekking past bij je vakantie wensen. Ga je dit jaar bijvoorbeeld niet op wintersport, dan kan die dekking er vanaf. Daarnaast heb je ook geen werelddekking nodig als je altijd binnen Europa blijft.
 • Betaal de premie jaarlijks
  In plaats van maandelijks de premie betalen is een jaarlijkse betaling een simpele manier om te besparen. Vaak kun je rekenen op een korting van één tot drie procent. Daarnaast hoef je niet te betalen voor de toeslag die de verzekeraar rekent als je voor termijnen kiest.

Je kunt op verschillende manieren besparen op je verzekeringen. Zeg een verzekering alleen op als je zeker weet dat je het risico ook echt kunt dragen. Benieuwd of jij kunt besparen op je verzekering? Wij zoeken dit graag voor je uit. Dat scheelt jou weer een hoop uitpluis werk. Via onderstaand formulier neem je hier vrijblijvend contact voor op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie