Nieuws

Kansen voor woningkopers stijgen

"Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren.''

dinsdag 11 april 2023
Kansen voor woningkopers stijgen

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van dit jaar 394.000 euro, een daling met 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. Op jaarbasis daalde de gemiddelde verkoopprijs in het vierde kwartaal 2022 met 6%. De NVM ziet ‘een nieuw evenwicht’ op de woningmarkt ontstaan. 

In het eerste kwartaal 2023 komt de daling uit op 8,2% op jaarbasis. Dit bevestigt het omslagpunt in de markt vergeleken met 2021 toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Meer kans voor kopers

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen: "Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn. De woningverkopen zijn in het eerste kwartaal van een jaar altijd wat lager. Dat is ook in het eerste kwartaal van 2023 het geval.

We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt, maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is nog zeker geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt.

Minder animo voor verkoop woning

Het aantal te koop gezette woningen is in het eerste kwartaal 2023 op kwartaalbasis met 29% afgenomen naar 29.400 woningen. Vergeleken met een jaar geleden is het 9% gedaald. In totaal staan er op Funda nu 76.779 woningen te koop. Meer dan de 65.298 woningen die in augustus vorig werden aangeboden. Het aanbod stijgt inmiddels al circa een jaar.

Verschil vraag- en verkoopprijs

Het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs laat dit kwartaal voor het eerst een ander beeld zien. De afgelopen jaren werd gemiddeld meer betaald dan de vraagprijs. In het eerste kwartaal 2023 werd gemiddeld 1,3% minder dan de vraagprijs betaald. In het vierde kwartaal 2022 was dit nog een klein plusje van 0,1%.

Prijsontwikkeling per woningtype

In de afkoelende woningmarkt is er veel verschil tussen diverse type woningen. Zo zijn het vaak de duurste (vrijstaande) woningen die in verhouding het meest inleveren. Kopers gaan dan toch eerder voor meer zekerheid en kopen sneller een woning in een lagere prijscategorie, zelfs al zouden een vrijstaande woning wel kunnen financieren.

  • De prijs van tussenwoningen daalde op kwartaalbasis 2,7% en komt daarmee uit op 359.000 euro.
  • Een hoekwoning noteert op kwartaalbasis een daling van 4,1% met een prijs van 381.000 euro in het eerste kwartaal 2023.
  • De 2-onder-1-kap woningen komen met een min van 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 uit op 423.000 euro.
  • Vrijstaande woningen daalden met 4,6% op kwartaalbasis naar gemiddeld 579.000 euro.
    De prijs van appartementen ging in een kwartaal tijd met een min van 3,8% naar 331.000 euro.

Verkoop nieuwbouw stokt

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2023 bijna 4.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een forse daling van 37% vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 is het op hetzelfde niveau gebleven. Vooral nieuwbouwwoningen in het hogere prijssegment stagneert. Naast de verkopen is ook de bouw van nieuwe woningen zelf een punt van zorg. Vergunningen, stikstof en veranderingen op fiscaal gebied belemmeren nieuwbouw. Dit terwijl de behoefte naar meer woningruimte groot blijft, los van prijsontwikkelingen.

De gedaalde woningprijs gaat in deze markt hand in hand met hogere financieringslasten. Per saldo heeft niet iedere koper evenveel profijt van de prijsdaling. Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is en welke woningen binnen je bereik komen? Laat het vrijblijvend weten via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie