Nieuws

Grootste pensioenfonds verstrekt onjuiste informatie. Ombudsman waarschuwt

Volgens de ombudsman pensioen geven pensioenfondsen niet altijd de juiste informatie over toekomstige pensioenen. Een kwalijke zaak, gelet op de mogelijk grote gevolgen.

maandag 3 april 2023
Grootste pensioenfonds verstrekt onjuiste informatie. Ombudsman waarschuwt

Pensioenfondsen geven niet altijd de juiste informatie over de hoogte van je pensioen. Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, kreeg hiervoor recent een tik op de vingers. Door onjuiste informatie kun je een te rooskleurig beeld hebben van jouw toekomstige pensioen of dat van je nabestaanden. De vraag is, waar vind je wel de juiste informatie over je pensioen? 

Bij de ombudsman pensioenen kun je terecht met klachten over je pensioenregeling of pensioenuitvoerder. Vervolgens komt de ombudsman met advies dat doorgaans wordt overgenomen. Pensioenuitvoerder ABP deed dit niet. De ombudsman vond twee zaken zo schrijnend dat het advies met naam en toenaam gepubliceerd is. Een uitzonderlijke stap.

Halvering en helemaal geen partnerpensioen

In één geval communiceerde het fonds dat iemand recht had op levenslang partnerpensioen. Bij het bereiken van de AOW-leeftijd bleek echter dat het partnerpensioen gehalveerd zou worden. In het andere geval werd meer dan vijftien jaar gemeld dat er recht was op een partnerpensioen. Uiteindelijk bleek dit niet te kloppen en was een partnerpensioen helemaal niet aan de orde.

Gevolgen van onjuiste pensioeninformatie groot

De gevolgen van onjuiste pensioeninformatie kunnen groot zijn. Als je inkomen na je pensioen lager dan verwacht is, kun je in financiële problemen komen. Zo kunnen je pensioenplannen in duigen vallen. In het ergste geval kun je mogelijk je hypotheek niet meer betalen. Had je eerder geweten dat het pensioen lager uit zou vallen, dan had je tijd gehad om het pensioengat te dichten.

Vaker fouten in communicatie door pensioenfondsen

De ombudsman krijgt vaker klachten over slechte communicatie van pensioenfondsen, waarbij deelnemers achteraf met lege handen staan. Hij vindt dat pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een financiële tegemoetkoming zou niet misplaatst zijn, al moet het dan wel gaan om jarenlange en ernstige communicatiefouten.

Uniform pensioenoverzicht

Pensioenfondsen zijn verplicht het uniform pensioenoverzicht (UPO) te verstrekken aan hun deelnemers. Hierin staat het volgende:

  • Hoeveel pensioen je nu al hebt opgebouwd bij de pensioenuitvoerder.
  • Hoeveel geld je naar verwachting ontvangt als je met pensioen gaat.
  • Wat je partner en kinderen krijgen als je overlijdt.
  • Wat je opbouwt als je arbeidsongeschikt bent.

Mijnpensioenoverzicht geeft volledig beeld

Kijk verder dan alleen de informatie van je pensioenuitvoerder zelf. Heb je bij meerdere pensioenfondsen pensioen opgebouwd? Dan geeft www.mijnpensioenoverzicht.nl een vollediger overzicht van je toekomstige pensioen. Met jouw toestemming worden al de gegevens van je opgebouwde pensioenen in een overzicht weergegeven. Hierbij is ook rekening gehouden met het AOW.

In het overzicht zie je hoeveel je naar verwachting bruto per jaar uitgekeerd krijgt. Daarnaast kun je ook terugvinden wat je tot nu toe aan pensioen hebt opgebouwd. Al deze gegevens zijn per pensioenuitvoerder te filteren. Daarnaast worden ook prognoses gegeven over de hoogte van je pensioen als het mee of tegen zit. Bouwt jouw partner ook pensioen op? Als hij of zij ook inlogt, kun je ook het gezamenlijke pensioen inzien en nagaan of je recht hebt op een partnerpensioen.

Veel mensen besteden weinig tijd en aandacht aan hun pensioen. Toch is het goed om je toekomstige pensioen tijdig onder de loep te nemen. Zeker als je jouw levensstandaard na je pensioen gelijk wilt houden. Wil je weten hoe jij ervoor staat en een eventueel pensioentekort aanvullen? Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie