Nieuws

All seasonbanden: goede keus of niet?

Over het algemeen kun je in het Nederlandse klimaat prima op pad met all seasonbanden. Toch hebben ze niet alleen maar voordelen. Houd zeker bij extremer weer rekening met verminderde prestaties.

dinsdag 11 april 2023
All seasonbanden: goede keus of niet?

All seasonbanden winnen de laatste jaren aan populariteit onder autobezitters. Geen gedoe meer als het weer ineens omslaat. Iets dat door klimaatverandering alleen maar meer voor zal komen. Een uitzonderlijke hete zomer of ijzige winter? Met all seasonbanden zit je altijd goed. Of toch niet?

Met all seasonbanden - ook wel all weatherbanden of vierseizoenenbanden genoemd - kun je in principe veilig de weg op in alle weersomstandigheden. Ze hebben eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden. Je kunt het zien als een soort gulden middenweg. Dit wil niet automatisch zeggen dat het ook de beste keus is.

Tussen zomer- en winterband in

De all seasonband zit tussen de zomer- en winterband in. Het compromis kun je zien aan het materiaal van all seasonbanden. Het rubber is zachter dan die van een zomerband, maar niet zo zacht als de winterse variant. Ook het reliëf in de band is een gemiddelde van beide type banden. Het is niet zo erg aanwezig als bij een winterband, maar wel meer dan bij een zomerband.

All seasonbanden minder geschikt bij extreem weer

Over het algemeen kun je in het Nederlandse klimaat prima op pad met all seasonbanden. Is er sprake van extreem weer? In die situatie kan een band voor alle seizoenen minder goed presteren. Zo kan bijvoorbeeld de remweg langer zijn als het asfalt warm is bij hoge temperaturen.

De voor- en nadelen van all seasonbanden op een rij:

Voordelen all seasonbanden:

  • Je rijdt het hele jaar met dezelfde banden. Je hoeft deze dus ook niet te wisselen..
  • Je hebt geen extra kosten voor twee bandensets en de opslag daarvan.
  • Je hebt in de winter zeker meer aan all seasonbanden dan aan zomerbanden. Dus mocht je maar één set banden willen aanschaffen, dan zijn all seasonbanden een goede oplossing.

Nadelen all seasonbanden:

  • De prestaties van all seasonbanden zijn over het algemeen net wat minder dan die van gewone zomer- en winterbanden.
  • Het brandstofverbruik en slijtage van de all-seasonband is iets hoger dan de ‘normale’ zomerbanden bij hogere temperaturen.
  • All seasonbanden reageren anders in de zomer door het zachtere materiaal. Dat merk je met name in bochten.
  • Met winterbanden heb je meer grip als het gesneeuwd heeft dan met all seasonbanden.
  • All seasonbanden hebben bij hoge temperaturen en hogere snelheden vaak een langere remweg.

Rijd je meer dan 20.000 km per jaar? Dan is het vanwege de slijtage vaak financieel interessanter om zomer- en winterbanden af te wisselen. Wanneer je minder op de weg zit, zijn allseasonband een prima alternatief. Wees je wel bewust van de nadelen qua rijgedrag.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie