Nieuws

Hypotheekofferte annuleren of verlengen? Reken op deze kosten

Soms kan de koop onverhoopt niet doorgaan. Als je de hypotheek moet annuleren kan dit kosten met zich meebrengen. Dit geldt ook als je de hypotheekofferte wilt verlengen.

woensdag 1 maart 2023
Hypotheekofferte annuleren of verlengen? Reken op deze kosten

Met het accepteren van de hypotheekofferte is de koop van een woning nog niet rond. Pas na het passeren bij de notaris ontvang je de sleutel. Op dat moment gaat de hypotheek in. Er kan in de tussenliggende periode van alles gebeuren waardoor je de hypotheek toch niet meer wilt afsluiten of je meer tijd nodig hebt. Houd rekening met de eventuele annulerings- of verlengingskosten.

Er is alleen sprake van annulerings- of verlengingskosten als je de hypotheekofferte al geaccepteerd hebt. Verwar dit niet met de tijd die je hebt om in te gaan op de offerte van de hypotheekverstrekker. Doorgaans heb je hier veertien dagen de tijd voor. Het vervalt automatisch als je niet op het aanbod ingaat binnen dit termijn. Na het accepteren en ondertekenen van de offerte is deze bindend.

Waarom betaal je annuleringskosten?

Als jij de hypotheekofferte eenmaal geaccepteerd hebt, gaat de geldverstrekker ervan uit dat jij er daadwerkelijk gebruik van gaat maken. Vervolgens wordt door de geldverstrekker actie ondernomen om jou die hypotheek met afgesproken rente en voorwaarden te kunnen aanbieden. Wanneer jij de offerte later annuleert, mist de geldverstrekker mogelijk rente-inkomsten. Daarom moet je rekening houden met eventuele annuleringskosten.

Een percentage van de hoofdsom of vast bedrag bij annulering

De annuleringskosten die geldverstrekkers rekenen lopen sterk uiteen. Zo houden sommige geldverstrekkers een vast percentage aan van bijvoorbeeld 1% van de hoofdsom. Anderen kiezen voor een vast bedrag van € 600 of € 700. Daarnaast zijn er ook geldverstrekkers die alleen annuleringskosten vragen als de hypotheekrente is gedaald in de tussenliggende periode. Alleen in die situatie lopen ze rentebetalingen mis.

Voorwaarden verschillen per aanbieder

Wanneer en onder welke voorwaarden je annuleringskosten betaalt, verschilt per aanbieder. Sommige aanbieders rekenen standaard annuleringskosten, terwijl andere rekening houden met de omstandigheden. Denk hierbij aan de volgende situaties wanneer je bijvoorbeeld geen annuleringskosten betaalt:

  • Als het koopcontract ontbonden wordt door de verkopende partij.
  • Bij overlijden van je partner
  • Bij echtscheiding of ontbinding van je samenlevingscontract van jou en je partner.
  • Als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.
  • Als je binnen een bepaald termijn (bijvoorbeeld 90 dagen) de offerte annuleert. Na die periode betaal je wel annuleringskosten.

Sommige geldverstrekkers rekenen pas annuleringskosten als je de offerte eerst verlengt hebt en daarna annuleert.

Kosten verlengen hypotheekofferte

In de hypotheekofferte staat een uiterste passeerdatum. Voor dit moment moet je langs de notaris zijn geweest om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte. Lukt het jou niet om op tijd te tekenen? Dan kun je de offerte verlengen. Je behoudt dan de rente en voorwaarden. Voor het verlengen worden meestal extra kosten gerekend, de zogenaamde bereidstellingsprovisie. Dit is vaak 0,20 of 0,25 procent van de hypotheeksom dat je per maand of paar maanden betaalt voor de verlening. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Bij sommige geldverstrekkers betaal je alleen bereidstellingsprovisie als de rente in de tussentijd is gestegen.

Bij het afsluiten van een hypotheek is het belangrijk om te kijken naar de annulerings- en verlengingsvoorwaarden. Zeker als je niet helemaal zeker bent dat de koop doorgaat of als de passeerdatum lang op zich laat wachten. Wij hebben duidelijk voor ogen welke geldverstrekkers de gunstigste voorwaarde voor jou hebben op dit gebied. Voor hulp en advies bij het afsluiten voor een hypotheek kijken we graag met je mee. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie