Nieuws

Woningprijs flink gestegen in 2022, gemeentelijke verschillen groot

Woningen werden in 2022 gemiddeld voor €42.000 meer verkocht dan in 2021. De gemeentelijke verschillen zijn echter fors. Reken jezelf dus niet meteen rijk.

woensdag 15 februari 2023
Woningprijs flink gestegen in 2022, gemeentelijke verschillen groot

Op papier ben je als huizeneigenaar flink rijker geworden in 2022. De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen lag bijna € 42.000 hoger dan in 2021. Reken jezelf niet direct rijk, want van de ‘winst’ is al een deel af. Daarnaast maakt het ook nogal een verschil of je in Bloemendaal woont of in Pekela.

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen was in 2022 € 429.000. Dit is de hoogte prijs sinds het begin van de metingen in 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddelde prijs zegt niets over prijswijzigingen

Belangrijk om te weten is dat met deze jaarcijfers geen rekening is gehouden met het soort woning of de kwaliteit. Zo zullen in villa gemeentes de verkoopprijzen hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen. In de maandelijkse prijzenindex, die het CBS publiceert, wordt hier wel rekening mee gehouden.

Stijging vooral in de eerste drie kwartalen

De gemiddelde stijging van de verkoopprijzen is vooral te danken aan de eerste drie kwartalen van 2022. In het laatste kwartaal daalde de prijs juist ten opzichte van het derde kwartaal. Deze daling is ook terug te zien in de prijsindex die kijkt naar de kwartaalontwikkelingen. Er was sprake van een daling van 2,4%. Dit is de eerste kwartaal op kwartaal daling in negen jaar.

De cijfers van het CBS lopen doorgaans achter op de actuele situatie en registreren de verkoop pas als deze is gepasseerd bij de notaris. Makelaarsvereniging NVM presenteert doorgaans actuelere cijfers, omdat zij de verkoop direct registeren na het tekenen van het koopcontract. NVM registreerde in het vierde kwartaal van 2022 een gemiddelde verkoopprijs van € 407.000.

Grote gemeentelijke verschillen

In bijna alle gemeenten is de verkoopprijs gestegen. Toch was er in zes gemeenten sprake van een daling. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente is verder opgelopen. Zo betaalde je in Bloemendaal al snel meer dan 1,1 miljoen euro, terwijl je in Pekela gemiddeld € 230.760 betaalde.

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste komt uit op ruim € 888.000. Als je maar 80% van de gemeenten meeneemt en dus de uitschieters wegfiltert, blijft er een verschil van € 241.900 over. De prijzen liggen in dat geval tussen de € 319.600 en € 561.500.

De betaalbaarheid van woningen gaat vooruit in deze markt, al is de hypotheekrente gestegen. Wil jij verhuizen? We kijken graag mee naar de mogelijkheden in jouw situatie. Laat hiervoor een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie