Nieuws

NHG-hypotheek biedt vangnet bij inkomensverlies

Door een scheiding, overlijden of onvrijwillig baanverlies kan jouw inkomen drastisch dalen. Heb je een hypotheek met NHG? Dan bieden zij aanvullende opties die helpen om je woning te behouden.

maandag 13 februari 2023
NHG-hypotheek biedt vangnet bij inkomensverlies

Je inkomen kan door verschillende zakelijk tijdelijk of langdurig terugvallen. De vaste lasten dalen helaas vaak niet mee. Nationale Hypotheek Garantie biedt in bepaalde situaties een extra vangnet. Op die manier kun je toch de hypotheeklasten blijven dragen. Dit kun je verwachten als je een hypotheek met NHG hebt. 

Nationale Hypotheek Garantie is in het leven geroepen om een eigen woning eerder mogelijk te maken. Daarnaast ligt de focus op eigen woningbehoud. Zodat jij, ook bij inkomensverlies, toch in je woning kunt blijven wonen. Mocht dit niet lukken en moet je jouw woning met verlies verkopen? Dan neemt NHG onder voorwaarde de restschuld over. 

Trek zo snel mogelijk aan de bel

Voor je bij betalingsproblemen aanklopt bij de NHG, moet je eerst aan de bel trekken bij je hypotheekadviseur of bij de geldverstrekkers waar je jouw hypotheek hebt afgesloten. Voorkom dat betalingsproblemen snel groter worden en meldt ze zo snel mogelijk. Mocht je met je geldverstrekker niet tot een oplossing kunnen komen? NHG heeft verschillende regelingen zodat je toch in je woning kunt blijven wonen: de woonlastenfaciliteit en haircutregeling:

  • Woonlastenfaciliteit: voor niet structurele inkomstenverlies
    Kun jij je hypotheeklasten tijdelijk niet meer dragen door bijvoorbeeld onvrijwillige werkloosheid? In dat geval kun je een beroep doen op de woonlastenfaciliteit. Daarmee wordt de garantie, die de NHG voor je staat, met maximaal 9% van je oorspronkelijke leensom verhoogd. Betalingsachterstanden worden dan opgeteld bij de garantiestelling. Het is aan de geldverstrekker om te bekijken hoeveel extra ruimte wenselijk en verantwoord is. Zodra het inkomen hersteld is, maak je samen met de geldverstrekker afspraken over het terugbetalen van de betalingsachterstand.

  • Haircutregeling: voor structurele inkomstenverlies
    De haircutregeling geldt bij inkomstenverlies van structurele aard. Bijvoorbeeld wanneer je partner overlijdt of bij een scheiding. Met de haircutregeling wordt een deel van je hypotheek door NHG afgelost, zodat de hypotheeklast weer betaalbaar wordt. NHG bepaalt met een beheertoets wanneer de maandlasten weer betaalbaar zijn. Deze regeling is echter niet zonder consequenties en wordt ook niet zomaar goedgekeurd. Heb je bijvoorbeeld zelf vermogen zoals spaargeld of beleggingen? Reken erop dat je eerst dit geld moet gebruiken om de hypotheek te verlagen.

Verliesdeclaratie bij verkoop met restschuld

Soms is er geen passende oplossing mogelijk als je inkomen gedaald is en moet je de woning verkopen. Als de waarde van de woning lager is dan de openstaande hypotheek, is er sprake van restschuld. In dat geval kan NHG onder voorwaarde de restschuld op zich nemen. Zo moet je er alles aan hebben gedaan om een restschuld te voorkomen en moet je toestemming vragen voor je de woning met een restschuld verkoopt.

Voor je aanspraak kunt maken op het NHG-vangnet, moet je eerst tot een oplossing zien te komen met de geldverstrekker. Heb jij betalingsproblemen of ben je bang dat die ontstaan? Trek op tijd aan de bel. Ook wij kunnen je helpen bij het voorkomen of oplossen van betalingsproblemen. Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen via onderstaand formulier.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie