Nieuws

Huizenprijs weer gestegen, net als de hypotheekrente

Op jaarbasis zijn de prijzen van bestaande woningen in januari gestegen met 1,1 procent, vergeleken met januari 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging op jaarbasis wordt wel steeds kleiner.

maandag 27 februari 2023
Huizenprijs weer gestegen, net als de hypotheekrente

De huizenprijs is op maandbasis licht gestegen met 1,5%, na een periode van dalingen. Ook de hypotheekrente zit verder in de lift. Misschien stemt dit je somber als je overweegt om te verhuizen. Toch kan het juist een goed moment zijn om de stap te nemen, zeker voor doorstromers. 

Op jaarbasis zijn de prijzen van bestaande woningen in januari gestegen met 1,1 procent, vergeleken met januari 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging op jaarbasis wordt wel steeds kleiner. Kijken we naar de ontwikkeling per maand, dan daalden de prijzen juist sinds augustus. Afgelopen maand kwam daar dus verandering in en steeg de prijs met 1,5%. In januari lag de gemiddelde transactie prijs op € 424.681. Kanttekening is dat het gaat om de cijfers van het Kadaster, die de actuele woningmarkt met circa twee maanden vertraging weergeven.

Rentes kapitaalmarkt stijgt en mogelijk ook de hypotheekrente

Afgelopen week is de gemiddelde hypotheekrente voor het eerst weer gestegen sinds afgelopen oktober. Al gaat het om een minieme stijging van gemiddeld 0,01 tot 0,03 procentpunt. Het verloop van de hypotheekrente hangt nauw samen met de rentes op de kapitaalmarkt. Deze rentes zijn een indicatie van de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf geld lenen.

Dat de rente op de kapitaalmarkt is gestegen, komt onder andere door de hardnekkige inflatie. Om deze inflatie te beteugelen hebben Centrale Banken, zoals de ECB, in december de rentes verhoogt waardoor ook de marktrentes tijdelijk stegen. Intussen is de inflatie al aardig gedaald, onder andere door de lagere energieprijs. Toch is nog maar de vraag of Centrale Banken hier genoegen mee nemen. De kans is relatief groot dat de rentes binnenkort verder worden verhoogd, wat ook weer effect heeft op de hypotheekrente.

Hypotheekrentes verschillende looptijden liggen dicht bij elkaar

Opvallend aan de hypotheekrentes is dat de rentes van de verschillende looptijden dicht bij elkaar liggen. Dit is voornamelijk het geval bij de vijf en tien jaar rentevaste periode. Doorgaans geldt des te langer je de rente vast zet, des te hoger de rente. Voor vijf en tien jaar rentevast gaat dit momenteel niet op. Dit zijn de laagste actuele hypotheekrentes:

Variabel: 2.05%
1 jaar: 3,75%
5 jaar: 3,81%
10 jaar: 3,81%
20 jaar: 3,97%
30 jaar: 4.20%

Goed verhuismoment voor doorstromers

Volgens sommige experts is dit vooral voor doorstromers een goed moment om te verhuizen. Hoewel de huizenprijzen iets gedaald zijn afgelopen maanden, staat dit niet in verhouding met de stijging van de jaren hiervoor. Verder hebben doorstromers de luxe dat ze hun huidige hypotheek mogelijk met een lage rente kunnen meeverhuizen. Daarnaast neemt het aanbod koopwoningen toe en is er weer ruimte voor onderhandeling. Om de verhuizing tot een succes te maken, is het wel belangrijk om je huidige woning voor een realistische prijs aan te bieden.

Het is lastig te voorspellen wat de rente gaat doen over een langere periode. De inflatie is nog steeds vrij hoog, maar verder ingrijpen van de Centrale Banken kan dit temperen. Op termijn kan dit de stijging van de hypotheekrente afremmen. De hoogte van de hypotheekrente heeft invloed wat je maximaal kunt lenen. Check dus regelmatig of de leenruimte nog klopt bij de huidige rente. Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie