Nieuws

Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing

Het meenemen van je hypotheek kan een goed wapen tegen de gestegen hypotheekrente zijn. Veel huiseigenaren kiezen dan ook voor die optie, zo blijkt uit marktcijfers.

dinsdag 10 januari 2023
Opmars hypotheek meenemen bij verhuizing

Afgelopen december werden er 27.308 afgesloten. Dit zijn er net iets meer dan in de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder ligt het aantal fors lager. Dit geldt vooral voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Door de gestegen rente is het meenemen van de hypotheek is juist populairder. 

Het lagere aantal afgesloten hypotheken heeft vooral te maken met de sterke stijging van de rente. De gemiddelde hypotheekrente lag eind 2022 al snel drie procentpunten hoger dan begin van hetzelfde jaar. Voor veel doorstromers reden om hun hypotheek mee te verhuizen. Deze groep was in december goed voor circa 15% van alle hypotheekaanvragen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN).

Meenemen van je huidige hypotheek bij een verhuizing
Wil jij gaan verhuizen en staat je lage hypotheekrente nog lang vast? In dat geval blijf je profiteren van die lagere rente. Let er wel op dat je een hypotheek niet altijd zomaar kunt meeverhuizen. De geldverstrekker ziet het meenemen van je hypotheek als een nieuwe aanvraag. Om die reden wordt opnieuw getoetst of je financiële lasten ook nu nog kunt dragen. Daarnaast moet het meenemen van de hypotheek aansluiten aan de voorwaarden.

Hypotheekrente blijft niet altijd hetzelfde
Het meenemen van de hypotheek is geen garantie voor een gelijkblijvende hypotheekrente. De hoogte van de rente hangt onder andere af van de waarde van jouw woning en je huidige hypotheekschuld. Deze verhouding kan door de verhuizing verschuiven. Het laatste kan ertoe leiden dat je rente aangepast wordt, zowel in jouw voor- als nadeel.

Aandachtspunten bij het meenemen van je hypotheek
Het kunnen meenemen van de lage hypotheekrente is vaak een groot voordeel. Wel is het goed om je te verdiepen in de details. Enkele aandachtspunten zijn:

 • Een tweede hypotheek moet je bij huidige hypotheekverstrekker afsluiten
  Als je een woning koop die duurder is dan je huidige hypotheek, dan heb je vaak een tweede hypotheek nodig. Doorgaans kun je die alleen afsluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Dit is niet altijd hypotheekaanbieder met de laagste rente.
 • Naast de hypotheekrente neem je ook de andere voorwaarden mee
  Je neemt de gehele hypotheek over, met alle de voorwaarden. Soms bieden andere geldverstrekkers betere voorwaarden bieden. Denk aan de mogelijkheid om de hypotheekvorm te wijzigen van annuïtair naar lineair, of korting op de hypotheekrente naarmate je meer hebt afgelost.
 • Het is niet altijd mogelijk een hypotheek met NHG mee te verhuizen en vice versa.
 • Sommige geldverstrekkers stellen een termijn waarbinnen je gebruik kunt maken van de verhuisregeling na het aflossen van je hypotheek. Het kan ook zijn dat het termijn geldt tussen de oplevering van je oude huis en de koop van de nieuwe woning.

Het meenemen van je hypotheek kan een goed wapen tegen de gestegen hypotheekrente zijn. In hoeverre dit in jouw situatie geldt, hangt zowel af van je situatie als jouw huidige hypotheek. Wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Vul hiervoor vrijblijvend onderstaand formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie