Nieuws

Uitvaartverzekering: een geldbedrag of de uitvaart zelf verzekeren?

De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen. Met een uitvaartverzekering zijn deze kosten grotendeels gedekt. De manier waarop kan echter flink verschillen.

dinsdag 13 december 2022
Uitvaartverzekering: een geldbedrag of de uitvaart zelf verzekeren?

Je uitvaart is een van jouw laatste grote uitgaven. De gemiddelde uitvaart kost al snel tussen de € 7.000 en € 11.000. Wil je jouw nabestaanden niet met deze kosten opzadelen? Je hebt de keus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Vooral de manier waarop de kosten worden gedekt varieert.

De premies tussen uitvaartverzekeraars kunnen fors uiteenlopen. Het vergelijken van verzekeringen is daarom belangrijk. Zorg er wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt. Grofweg zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen: een natura- of kapitaalverzekering.

Kapitaalverzekering: verzekerd geldbedrag

Met een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd waar de uitvaart mee bekostigd kan worden. Vooraf bepaal je met de verzekeraar de hoogte van het uit te keren bedrag.

Voordelen kapitaalverzekering

  • Deze variant biedt veel vrijheid bij het vormgeven van de uitvaart. Ga je voor veel bloemen of juist een uitgebreide koffietafel? Met de kapitaalverzekeringen hebben je nabestaanden hier de vrije hand in.

Nadelen kapitaalverzekering

  • Je nabestaanden moeten de uitvaart zelf regelen. Dit is vaak een emotionele opgave in een rouwproces. Wel kun je jouw voorkeuren voor de uitvaart in je testament of bij de verzekeraar kenbaar maken.
  • Je weet niet precies of het verzekerde bedrag nog toereikend is voor de gewenste uitvaart. Door inflatie kunnen de kosten flink gestegen zijn. Check dus of de kapitaalverzekering geïndexeerd wordt, hiermee groeit het kapitaal mee. Kanttekening is wel dat ook dit geen garantie geeft als de prijzen uit de pas lopen.
  • Een kapitaalverzekering kan door de fiscus worden gezien als vermogen omdat deze in één keer uitgekeerd wordt. Pas als de afkoopwaarde meer dan € 7.444 (2022) is, moet je deze opgeven bij de Belastingdienst in box 3.

Naturaverzekering: Verzekering in vorm van diensten

Bij je een naturaverzekering kies je als het ware een vast pakket. In dit pakket heb je met de verzekeraar afgesproken welke diensten en producten onder de dekking valt. Vaak zijn onder andere de grafkist, kosten van cremeren of begraven en de rekening van een uitvaartverzorger inbegrepen.

Voordelen naturaverzekering

  • Doordat je de uitvaartverzekering afsluit op basis van je wensen, kun je vooraf goed bepalen hoe de uitvaart wordt gehouden.
  • Nabestaanden krijgen hulp bij het regelen van de uitvaart.

Nadelen naturaverzekering

  • Nabestaanden zijn minder flexibel in het regelen van de uitvaart. Aanvullende wensen van nabestaanden kunnen vaak alleen geregeld worden tegen een meerprijs. Die komen voor rekening van de nabestaanden.
  • Doorgaans verzorgt de uitvaartondernemer van de verzekeraar de uitvaart. Wil je zelf een uitvaartondernemer kiezen? Dat kan, maar vaak wel tegen forse meerprijs.

Ander soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn ook uitvaartverzekeraars die een combinatie aanbieden van een natura en kapitaalpolis. Hierbij wordt er zowel een bedrag uitgekeerd als bepaalde diensten. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het regelen van de uitvaart vanuit de verzekeraar. Het uitgekeerde bedrag is vrij besteedbaar.

Er is nog een vierde variant, de natura sommenverzekering. Hierbij is een vast bedrag verzekerd dat verplicht gebruikt moet worden voor de uitvaart. Daarnaast wordt het geld niet direct uitgekeerd. Nabestaanden moeten de kosten achteraf declareren.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Des te uitgebreider je wensen of des te groter het verzekerde bedrag, des te hoger de maandelijkse premie. Daarnaast bepaalt je leeftijd de kosten. Als je op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit, betaal je minder lang premie. Hierdoor stijgen de maandelijkse kosten. Voor een verzekerd bedrag van € 9.000 betaal je als 30-jarige gemiddeld net geen tientje. Voor een 40-jarige is dat ongeveer € 14 en als 60-jarige betaal je al snel meer € 25 per maand.

Staar je niet blind op maandelijkse premies bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Ga vooral ook na wat er gedekt is. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie