Nieuws

Jaarlijkse stijging, maar maandelijkse daling huizenprijzen

Op jaarbasis stijgen de huizenprijzen nog, maar op maandelijkse basis is er sprake van een daling. Overbieden op een woning wordt minder vaak gedaan.

dinsdag 27 december 2022
Jaarlijkse stijging, maar maandelijkse daling huizenprijzen

Bestaande koopwoningen waren in november 4,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat lijkt mee te vallen. Toch vlakt de prijsstijging op jaarbasis af. Kijken we naar de maandelijkse ontwikkelingen, dan dalen de huizenprijzen relatief fors. 

De tijd dat de woningmarkt record op record verbrak, is voorlopig verleden tijd. Dit blijkt uit de meeste recente data van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een stijging van 4,9% op jaarbasis verbleekt bij de 21,1 die begin van het afgelopen jaar nog werd gemeten. Pas in september kwam de stijging onder de tien procent, wat normaal gesproken ook al een flinke toename is.

Woningmarkt doet stap terug

Al sinds augustus dalen de huizenprijzen op maandbasis. De daling van 1% in november valt vooral op omdat dit de sterkste daling in één maand tijd is sinds mei 2013. Zo was een woning in augustus gemiddeld ruim € 20.000 meer waard dan afgelopen maand. In november wisselde een woning voor gemiddeld € 423.124 van eigenaar. Over een langere termijn gezien is het niet verwonderlijk dat de woningmarkt een stap terug doet. In tien jaar tijd zijn de prijzen met 97% gestegen. Zo kocht je in 2013 een woning voor gemiddeld € 217.000.

Naast de prijzen daalt ook het aantal woningtransacties die het Kadaster registreert. In vergelijking met november vorig jaar is het aantal gedaald met zes procent. In de eerste 11 maanden van 2022 was de daling het grootste (-16), in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Minder vaak overbieden

Vooral de gestegen hypotheekrente zorgt voor afnemende woningverkopen, waar dit eerder nog te wijten was aan het geringe aanbod. Makelaar geven aan dat er minder vaak overboden wordt. Zo werd in de eerste helft van het jaar nog op 8 van de 10 huizen overboden. Nu is dat 4 op de 10.

Omslag woningmarkt komt niet onverwachts

De daling van de gemiddelde woningprijs komt niet onverwachts. Banken als ING, ABN en Rabobank voorspellen bovendien dat de prijzen komend jaar circa 2,5 tot 3,1% zullen dalen. Recent heeft de Nederlandsche Bank (DNB) haar voorspelling naar beneden bijgesteld. In plaats van vrij stabiele prijzen wordt nu een daling van 3,1 procent voorzien in 2023. De kans is groot dat ook banken het effect van de stijgende rente eerder hebben onderschat en hun ramingen bijstellen in de komende tijd.

Ben jij van plan om te verhuizen en wil je weten wat jouw maximaal verantwoorde hypotheek is? Wij brengen jouw financiële situatie graag voor je in kaart. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie