Nieuws

Duitse auto’s meest diefstalgevoelig

Over de afgelopen 4 jaar had je gemiddeld 0,26% kans om de dupe te worden van een autokraak. Bezitters van een Duitse auto lopen meer risico op diefstal. Utrecht is koploper qua claims.

donderdag 8 december 2022
Duitse auto’s meest diefstalgevoelig

Autobezitters in Utrecht doen het vaakst melding van een auto-inbraak. Dit concludeert verzekeraar Univé op basis van inbraakclaims uit de afgelopen vier jaar. Duitse auto’s zijn daarnaast het meest in trek bij dieven, met Audi en Volkswagen aan kop. Met bijvoorbeeld een Daihatsu of Subaru is de kans op diefstal fors kleiner.

In Utrecht nam 0,62% van de verzekerden met de verzekeraar contact op over een auto-inbraak. Zuid-Holland volgt met 0.47 procent. De top-3 wordt compleet gemaakt door Noord-Brabant (0,40 procent). Een auto onbeheerd achterlaten is het veiligst in Friesland, waar het inbraakpercentage 0,09% bedraagt.

Duitse auto’s populair

Over de afgelopen 4 jaar had je gemiddeld 0,26% kans om de dupe te worden van een autokraak. Autodieven richten daarbij hun pijlen relatief het meest op Volkswagen, Audi, Mercedes en BMW. Zonder uitzondering Duitse merken. De minste verzekeringsclaims ontving Univé voor het ontvreemden van een Daihatsu, Subaru of Suzuki.

Autodieven actief in Limburg

Het is te verklaren dat er in een drukke stad als Utrecht meer pogingen tot diefstal zijn. In verhouding tot het aantal verzekerden lijken autodieven in Limburg juist het meest actief. In deze provincie lag het aantal diefstal claims tussen 2018 en 2021 op gemiddeld 0,11 procent. In Groningen, Friesland, Overijssel en Zeeland was je beter af met het kleinste aantal meldingen (0,01 procent).

Stijging aantal na lockdown

De verzekeraar zag het aantal claims dalen tijdens de corona pandemie. Inmiddels is er weer sprake van een stijging. Het aantal meldingen van het afgelopen jaar is vergelijkbaar met dezelfde periode in de jaren vóór de crisis. Mogelijk zien autodieven en krakers de kans weer schoon nu we niet langer aan huis gekluisterd zijn.

Voorkom diefstal van je auto

Gelukkig kun je zelf ook maatregelen treffen om het risico op diefstal van je auto te verkleinen. Parkeer om te beginnen je auto in het zicht en op een goed verlichte plaats. Noteer daarnaast altijd de gegevens van waardevolle bezittingen zoals een laptop, camera of tablet. Nog beter, haal waardevolle spullen uit je auto. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft meer tips voor het voorkomen van een autokraak.

Welke verzekeringen spelen een rol bij autodiefstal?

Bij diefstal van spullen uit je auto kun je met twee schadevergoedingen te maken krijgen. Schade aan de auto zelf wordt gedekt door je autoverzekering. Gestolen spullen uit je auto vallen in principe onder de dekking van je inboedelverzekering. Uiteraard zijn hier voorwaarden van toepassing, lees meer details in dit eerdere artikel.

Is je auto ondanks voorzorgsmaatregelen toch gestolen? Meldt dit zo snel mogelijk bij zowel de politie als je verzekeraar. Meld daarna je auto als gesloten bij de RDW via Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie