Nieuws

Zorgverzekering 2022 en 2023 vergelijken

Er gaat van alles veranderen aan de kosten van de zorgverzekering in 2023 ten opzichte van 2022. Ten eerste gaat de premie van de zorgverzekering omhoog. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

dinsdag 1 november 2022
Zorgverzekering 2022 en 2023 vergelijken

Elk jaar vinden er allerlei veranderingen plaats als het gaat om de zorgverzekering. De overheid, zorginstanties en de verzekeringsmaatschappijen zelf passen dan zaken aan in de contracten. Dit kan jouw leven beïnvloedden, bijvoorbeeld omdat de kosten omhooggaan of omdat een medicijn niet meer wordt vergoed. 

Ook in 2023 veranderen verschillende zaken binnen de zorgverzekering. Dit artikel zal van dit jaar en van volgend jaar de zorgverzekering vergelijken

Kosten van de zorgverzekering in 2023

Er gaat van alles veranderen aan de kosten van de zorgverzekering in 2023 ten opzichte van 2022. Ten eerste gaat de premie van de zorgverzekering omhoog. Dit was te verwachten, want in de afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Bovendien is alles dit jaar veel duurder geworden, dus het is niet meer dan logisch dat hetzelfde gebeurt met de zorgpremies. De overheid heeft aangegeven dat zij verwachten men in 2023 gemiddeld €120 meer kwijt is aan zorgpremies dan in 2022.

Om mensen met een lager inkomen te helpen, gaat ook de zorgtoeslag omhoog. Of je zorgtoeslag wel of niet ontvangt, is afhankelijk van je inkomen. Ligt jouw inkomen onder een bepaalde grens, dan is het betalen van je zorgverzekering lastig. Je krijgt in dat geval dus geld de overheid en deze premie stijgt in 2023.

Met een zorgverzekering gaat ook een eigen risico gepaard. Hoe hoger je dit eigen risico zet, hoe meer je zelf moet betalen wanneer je medische hulp nodig hebt. Met een hoog eigen risico betaal je echter wel een lagere premie. Veel mensen maken dus een afweging voor zichzelf wat het voordeligste is. Het eigen risico zal in de zorgverzekering 2023 gelijk blijven aan dat van 2022, namelijk €385.

Verder verdwijnt de collectiviteitskorting helemaal uit het plaatje. Dit is een korting die je krijgt wanneer je bij een groep, bijvoorbeeld bij je werkgever of gemeente, een zorgverzekering afsluit. De zorgverzekeraars geven iedereen van deze groep dan een beetje korting op de premie. In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op deze collectiviteitskorting. Er werd gezegd dat verzekeringsmaatschappijen de premies voor iedereen een beetje hoger maakten, behalve voor de mensen met een collectiviteitskorting. Deze verlaging werd dan als korting bestempeld, terwijl dit niet helemaal terecht was. Juist daarom werd deze korting de laatste jaren steeds lager en verdwijnt deze nu helemaal.

Tot slot zijn er nog andere zaken die veranderen. Verschillende medicijnen en behandelingen worden aan het basispakket toegevoegd of verdwijnen juist. Ook dit kan invloed hebben op de kosten die je maakt voor jouw medische zorg.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie